In primul semestru din acest an, Romania s-a transformat intr-un mare exportator de produse petroliere finite. In timp ce importurile de titei (brut, neprelucrat) au insumat 2,11 milioane de euro, exporturile de produse petroliere rezultate din rafinare au ajuns la valoarea de 1,5 milioane de euro.

Statisticile oficiale arata ca Romania ar putea sa-si acopere cu prisosinta, numai din resurse interne, consumul de petrol cu alta destinatie decat productia de energie electrica si termica.

Insa companiile romanesti au preferat, firesc, sa trimita la export produsele finite, fie si numai pentru motivul ca profitul rezulta din exportul de benzina sau motorina, nu din cel de titei.

Un avantaj suplimentar, fructificat din plin de petrolistii romani, este acela ca vecinii nu prea detin capacitati de rafinare. Consumul intern de petrol al Romaniei este estimat la 5.000 de tone.

Valoarea exporturilor de produse petroliere se apropie de cea a importurilor

Resursele de petrol ar putea acoperi mai mult de jumatate din consumul intern. In primul semestru din acest an, Romania a fost insa un mare exportator de produse petroliere.

Potrivit datelor furnizate la sfarsitul saptamanii trecute de catre Institutul National de Statistica (INS), importurile de titei la finele primului semestru erau in valoare de 2,11 miliarde de euro.

In aceeasi perioada, exporturile de produse petroliere, obtinute in Romania din rafinarea petrolului, totalizau aproape 1,5 miliarde de euro. Mai mult de jumatate din valoarea importurilor de titei o reprezinta materia prima adusa in tara din Kazahstan, potrivit aceleiasi surse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.