"Nu cred ca pretul gazelor nu va creste de la 1 octombrie, pentru ca si pretul de achizitie al gazelor creste. Pretul de achizitie al gazului rusesc a fost de 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze pentru semestrul III. Previziunile pentru semestrul IV sunt de 550 de dolari/mia metri cubi gaze. Am prezentat autoritatii o serie de scenarii, pentru a justifica o crestere a tarifului incepand cu 1 octombrie. In momentul de fata, suntem intr-o faza incipienta. Insa metodologia prevede recunoasterea costurilor de achizitie a gazelor", a declarat marti directorul adjunct al Directiei Tranzactii Corporative de Energie din cadrul Distrigaz Sud, Nicolas Richard, in cadrul unei conferinte de presa.

Nicolas Richard a precizat ca distrigaz Sud nu a cerut ANRE o crestere de 10% a pretului gazelor livrate populatiei, ci aceasta cifra a fost avansata de presa.

Oficialul distribuitorului de gaze a mai spus ca Distrigaz Sud isi va recupera cresterile pretului gazului de import din Rusia, chiar daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va decide ca pretul gazelor livrate populatiei nu creste de la 1 octombrie.

"Daca a existat o diferenta intre costul de achizitie al gazului si pretul final catre client, automat va exista o recuperare a cresterilor ulterioare. Gazul cumparat de la Petrom si Romgaz a crescut, dar si gazul care vine din Rusia, care variaza in functie de cotatiile petroliere la nivel international", a mentionat Richard.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de majorare a pretului la gaze naturale, incepand cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate in momentul de fata , a anuntat saptamana trecuta reglementatorul.

Referitor la aceasta situatie, presedintele ANRE, Gergely Olosz, a precizat ca primirea unor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestuia.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.