Propunerile de modificare a Codului Fiscal, adoptate de Senat la finele saptamanii trecute, vor costa bugetul de stat inca 1.500 miliarde lei. Acoperirea acestei sume va fi efectuata in urma rectificarii bugetului de stat, masura care se asteapta a fi adoptata de Ministerul Finantelor Publice in perioada imediat urmatoare. Urmarile se vor vedea in primul rand in sumele alocate in 2005 pentru efectuarea lucrarilor de dezvoltare a infrastructurilor de transport si care sunt cuprinse in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Locuintei.

Totusi, efectele presupuse de masurile adoptate de senatori sunt minime, iar acestea s-au impus pentru ca legea fiscala sa respecte trei principii de baza, respectiv cel al simplitatii, criteriul neretroactivitatii si cel al impozitarii unor castiguri nete, ne-a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. "Acoperirea sumei nu ridica mari probleme, deoarece efectele sunt in jurul a 40 milioane euro", spune cu optimism Varujan Vosganian. In discutiile privitoare la modificarea OUG 24/2005, senatorii au adoptat prevederi mai generoase la impozitarea castigurilor din operatiunile de capital si a tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice, inclusiv in cazul bunurilor imobiliare retrocedate.

Astfel, s-a renuntat la sistemul "pro rata temporis", care prevedea aplicarea a doua rate de impozitare pentru transe diferite ale unui castig de pe piata de capital, in functie de perioada luata in calcul. "In Senat am hotarat ca, in cazul tuturor actiunilor dobandite inainte de 1 mai si vandute dupa 1 mai, diferenta pozitiva sa se impoziteze cu 1% pentru intreaga perioada de detinere, impozitarea cu 10% a castigului urmand sa se faca numai pentru actiunile dobandite dupa 1 mai", ne-a declarat Varujan Vosganian. Totodata, de la 1 ianuarie 2006, se va impozita castigul pe intreg portofoliul (pe o perioada determinata), si nu pe fiecare tranzactie. "Impozitarea nu se va face la sursa, ci prin declaratie speciala de venituri, realizata pe proprie raspundere de fiecare investitor. Acest sistem nu a putut fi introdus inca din acest an pentru ca sistemele de decontare ale pietei nu permit inca verificarea corectitudinii declaratiei de venituri", spune Vosganian.

In domeniul imobiliar, senatorii au decis exceptarea tuturor tranzactiilor imobiliare de la impozitarea castigurilor obtinute, daca bunurile tranzactionate au fost dobandite mai recent de trei ani. "Efectul asupra bugetului este marginal pentru ca piata imobiliara a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta este extrem de mica, probabil ca nici 5 la suta", adauga presedintele comisiei senatoriale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.