Economia Romaniei continua sa se confrunte cu dificultati, legate in special de cererea de consum in exces, care genereaza si o nevoie de finantare tot mai mare, in ciuda temperarii inflatiei si a deficitului comercial peste asteptarile pietei, sustin economistii Citibank.


  • Presiuni exercitate de cererea de consum in exces
Analistii Citibank considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a sporit vigilenta si are in vedere noi inaspriri ale politicii monetare, din cauza presiunilor exercitate de cererea de consum in exces - care persista, a presiunilor inflationiste care continua sa se situeze la niveluri ridicate si al tendintei de relaxare a politicii fiscale in prag de alegeri generale.

Piata anticipeaza, in medie, o mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 10,25% pe an, pana la sfarsitul lui 2008, dar analistii Citibank sustin ca BNR ar putea urca dobanda cheie cel putin pana la 10,50% pe an in una din cele doua sedinte de politica monetare din acest an, respectiv pe 25 septembrie sau pe 30 octombrie.


  • Riscuri generate de nevoile mari de finantare

Deficitul comercial sub asteptari inregistrat de Romania in iulie atrage asteptari optimiste cu privire la evolutia ulterioara a tarii, insa riscurile generate de nevoile mari de finantare se mentin, se mai arata in rapoartele analistilor Citibank.

Mai multe estimari ale analiztilor Citibank gasiti in Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.