In comuna Dobroteasa din judetul Olt va incepe, in cursul acestei luni, constructia celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, potrivit reprezentantilor CEZ

Constructia parcului eolian de la Dobroteasa, ce urmeaza sa inceapa in aceasta luna, va fi finalizata, potrivit conducerii CEZ, pana la finele anului 2010. Acesta va avea o capacitate de 600 MW si va reprezenta cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Valoarea investitiei, ce se va realiza in mai multe etape, se ridica la 1,1 miliarde de euro.

Prima etapa a constructiei va genera 347,5 MW, cu ajutorukl a 139 de turbine care vor incepe sa functioneze pana la sfarsitul lui 2009. Cea de-a doua etapa va genera 252,5KW.

Viteza vantului in zona este excelenta si proiectul este asezat atent pentru a minimiza efectul asupra mediului inconjurator. Cand va deveni complet operational, parcul eolian va reprezenta aproape 30% din energia regenerabila din Romania, incluzand si energia hidro. Este primul proiect eolian important ce va fi realizat in Romania, unde in prezent se obtin din energie eoliana numai 7KW.

Constructia parcului eolian de la Dobroteasa va fi gestionata de firma Continental Wind Partners (CWP), firma de la care CEZ Romania a achizitionat saptamana trecuta proiectele eoliene Fantanele si Colceag, situate la nord de Constanta.

In ciuda valorii investitiei, primarul comunei Dobroteasa, Ion Craciunescu, a declarat corespondentului NewsIn ca nu cunoaste amanunte despre acest parc eolian, dar ca, in mod normal, investitia ar trebui sa se reflecte in mod pozitiv asupra nivelului de trai al locuitorilor, fie si doar pentru ca ar urma sa se plateasca chirie pentru terenurile pe care vor fi amplasate turbinele.

"Nu am fost informat oficial de vreun reprezentant al CEZ despre aceasta investitie, tot ce stiu este din presa. In mod normal investitia ar trebui sa contribuie la cresterea nivelului de trai al cetatenilor pentru ca firma va fi obligata sa achite chirie pentru terenurile pe care vor fi amplasate turbinele", a declarat Craciunescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.