Visul de a creste ponderea turismului in Produsul Intern Brut ramane o forma fara fond atata timp cat pe fundalul pozelor de vacanta de pe litoral (si nu numai) se vad urmele neglijentelor administratorilor politici, dar si privati ai capacitatilor de cazare. Nu este de mirare ca, in ciuda unor eforturi individuale, turismul romanesc pierde in loc sa castige.

In luna iulie, gradul de ocupare in structurile de cazare a cazut cu 1,6 % fata de aceeasi luna din anul 2007, cu turismul de pe litoral in frunte. Micsorarea numarului de nopti de cazare indica o nestatornicie a turistilor.
Confortul, calitatea serviciilor sau cea a cailor de acces sunt motive suficiente de a schimba locul de petrecere a timpului liber. Cifrele statistice arata ca dupa aproape 20 de ani nu alternativa este cea care creeaza diversitatea in turismul romanesc. Pentru ca alternativa este doar turismul extern.

In conditiile unui grad mic de ocupare, innoptarile au scazut cu 1% in luna iulie fata de 2007

Gradul de ocupare in turism a fost in luna iulie de numai 45,4%. Chiar daca litoralul va atrage 1,5 milioane de turisti la sfarsitul verii, cifrele raman modeste.

Fiecare noua raportare a Institutului National de Statistica (INSE) a datelor privind activitatea din turism readuce in prim-plan un domeniu cu potential urias de crestere. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au fost in usor declin in intervalul iulie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Chiar daca numarul total al celor sositi in unitatile de cazare a depasit 900 de mii de personae, cresterea de numai 2,7% nu a oferit motive de bucurie hotelierilor. „Anul acesta au devenit vizibile efectele negative ale deficientelor politicii de dezvoltare ale acestui sector.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.