Viziune, inteligenta si determinare sunt, in opinia lui Marius Ghenea, proprietarul PCfun, principalele trei atribute pe care un manager trebuie sa le detina pentru a deveni un leader de succes.

“Exista un model simplu de excelenta, iar in opinia mea, principalele sale elemente sunt: viziunea, fara de care succesul in afaceri poate fi cel mult un accident nerecurent, leadership-ul, care stabileste caile de a implementa aceasta viziune, un set de metrici potrivite, pentru a putea masura in interiorul companiei cine performeaza si cine nu, si un benchmark cat mai corect si mai onest cu industria relevanta si concurentii”. Cele patru elemente-cheie nu pot sa aduca succes in lipsa unui set de valori care sa fie nu doar cunoscute, dar si acceptate, impartasite de echipa, sau cum ar spune americanul, “shared values”.

In 1994, cand a infiintat Flamingo Computers impreuna cu Dragos Cinca si Varol Islam, Ghenea nu a avut nicio reteta de succes pe care sa o urmeze, si cu atat mai putin un mentor. “Nu am avut mentori sau modele inspirationale pentru ca in perioada in care am inceput activitatea de business in Romania (prima parte a anilor '90) era destul de greu sa ai un asemenea mentor sau model, deoarece in Romania nu prea existau role-models in business, generatiile anterioare fiind marcate de anii de comunism nu puteau fi considerate modele de urmat intr-un business nou, antreprenorial”, rememoreaza Ghenea inceputurile sale in antreprenoriat.

Daca pe plan local modele erau inexistente, si accesul la modelele internationale era destul de limitat. “Legatura noastra cu business-ul global era inca foarte slaba, nu veneau in fiecare zi in Romania modele de business din strainatate, care sa poata deveni un mentor pentru mine”, continua acesta.

Exista vreo legatura intre afaceri si sport? Se pare ca da. Iar raspunsul il gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.