Temperarea cresterii economice globale este necesara pentru a asigura o crestere economica sustinuta si stabilitatea pretului resurselor, in viitor, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei (BOJ), Masaaki Shirakawa, citat de Reuters.
Dupa ce economia mondiala va traversa aceasta perioada de incetinire economica, economia Japoniei isi va relua tendinta de crestere moderata, depasind momentul actual de stagnare, a spus Shirakawa.
Oficialul a mai declarat ca banca centrala va monitoriza efectul pe care anuntul demisiei neasteptate a primului ministru,Yasuo Fukuda, il va avea asupra pietelor financiare.

Incetinirea economiei Japoniei in al doilea trimestru a fost cauzata de scaderea exporturilor catre Statele Unite si Europa, precum si de diminuarea increderii consumatorilor, generata de scumpirea alimentelor si a petrolului. Majoritatea economistilor, incluzand oficiali guvernamentali, preconizeaza o recesiune a economiei japoneze, insa nu una la fel de puternica precum cea din 1998 sau 2001.

Cresterea preturilor pentru bunurile de consum a ajuns, in iulie, la 2,4%, cel mai mare nivel al ultimilor zece ani, depasind cu mult tinta inflationista de 0,5%, stabilita de banca centrala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.