Astfel, dobanzile pietei romanesti de leasing ar putea creste pana la 9,75% pe an pana la sfarsitul lui 2008 la contractele in euro, de la 9% in prezent, din cauza cresterii costurilor de refinantare pe piata internationala.

"Estimam o dobanda medie pe piata de leasing la final de an de aproximativ 9,75%. Piata de leasing este refinantata cu baza euro in proportie de peste 90% din resurse externe si suntem, asadar, foarte dependenti de miscarile pietelor internationale", a declarat directorul general al Unicredit Leasing, Septimiu Postelnicu.

El a adaugat ca profitabilitatea companiilor de leasing a fost influentata in mod evident de cresterea valorilor de refinantare, deoarece o parte din acest impact negativ a fost preluat de societatile de leasing.

"Unele analize economice avertizeaza ca varful crizei mondiale nu a fost atins inca, ceea ce ar insemna ca dobanzile oferite de institutiile financiare pe piata romaneasca ar mai putea creste anul acesta", a spus directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu.