UE trebuie sa isi asume angajamente precise fata de Ucraina, dupa ce Rusia a trimis trupe in Georgia, potrivit unui grup de reflectie din cadrul comunitatii europene relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Consiliul European pentu Relatii Externe a declarat ca UE ar trebui sa raspunda incursiunii militare ruse din 8 august printr-un "angajament puternic pentru democratie, prosperitate si securitate intr-o zona mai extinsa", insa sa aiba in vedere "masuri dure fata de Moscova, daca Rusia va opune rezistenta". Relatiile cu Ucraina, cu care UE va organiza un summit comun la 9 septembrie, ar trebui fie in centrul acestei strategii.

Ucraina, ca si Georgia, este un stat fost comunist cu o importanta minoritate rusa, ai carei lideri au deranjat Moscova prin incercarea de a stabili legaturi mai stranse cu Occidentul, inculsiv de a adera la NATO. "UE ar trebui sa isi asume un angajament precis fata de Ucraina", potrivit unui comunicat al Consiliului European pentu Relatii Externe . "Ar trebui sa-i recunoasca dreptul de incerca sa obtina calitatea de membra UE in viitor, sa fie de acord cu un regim mai liberal in ceea ce priveste vizele, sa ofere o clauza de solidaritate in ceea ce priveste integritatea teritoriala a Ucrainei si sa incerce sa includa Ucraina in piata energetica a UE", potrivit comunicatului.

Actiunile dure impotriva Rusiei ar fi contraproductive, considera comunicatul. Diplomatii din UE examineaza modalitatea de a raspunde atacului Rusiei asupra Georgiei, care a urmat incercarii Tbilisi-ului de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Un armistitiu - semnat de Georgia si Rusia la 15, respectiv 16 august - a pus capat conflictului, insa Moscova a igonorat pana in prezent solicitarile de a-si retrage militarii din zonele georgiene.

Consiliul European pentu Relatii Externe a spus ca UE ar trebui sa acorde o atentie mai mare si intentiei de aderare din partea Republicii Moldova, care are granita cu Ucraina. UE ar trebui sa depuna eforturi in vederea suplimentarii trupelor ruse si georgiene din Osetia de Sud cu trupe internationale de mentinere a pacii si sa contribuie cu cateva sute de militari la o astfel de forta.

De asemenea, UE ar trebui sa sprijine o comisie internationala de ancheta asupra conflictului georgian, pentru a stabili cauzele, potrivit Consiliul European pentu Relatii Externe. UE a avut o linie mai precauta fata de Rusia, spre deosebire de Statele Unite, care au spus ca actiunile Rusiei ar putea afecta candidatura acestei tari la Organizatia Mondiala a Comertului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.