Noul regulament al BNR, publicat vineri in Monitorul Oficial, generalizeaza testul de stres, insa nu il exclude. Promotiile la credit si-ar putea trai ultimele 42 de zile.

Potrivit Cotidianul, de maine in 42 de zile romanii vor lua credite mai mici si mai scumpe. Noul regulament privind creditarea, publicat vineri in Monitorul Oficial, nu exclude testul de stres, desi il nuanteaza, mentine prevederile privind calculul eligibilitatii in functie de veniturile declarate la Fisc si, in plus, bate in cuie gradul de indatorare la nivelul stabilit la inceputul creditului. Ultima prevedere ar putea ingropa definitiv promotiile bancare in conditiile in care raportul dintre veniturile contractantului si prima rata lunara nu va putea fi mai mare decat ponderea ultimei rate in veniturile clientului bancar. Potrivit noului regulament, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior. Regulamentul a suferit unele modificari si in privinta testului de stres.

Wall-Street anunta ca BNR renunta, in forma finala a regulamentului de creditare, la denumirea de stress-test si la aplicarea individuala a acestuia, dar cere bancilor sa tina cont, la calculul gradului maxim de indatorare, de majorarile dobanzilor si comisioanelor, dar si de deprecierea leului in ultimele 18 luni.

In plus, gradul maxim de indatorare va fi calculat si in functie de destinatia creditului - de consum sau ipotecar, de moneda in care a fost acordat, de tipul dobanzii aplicate - fixa sau variabila, de termenul de acordare a creditului si de bonitatea clientului.

Pe de alta parte, elementele testului de stres au fost pastrate, intr-o forma apropiata de cea initiala, pentru calcularea gradului maxim de indatorare, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a renuntat la denumirea propriu-zisa a acestuia si la aplicarea lui individual de catre banci, pentru fiecare solicitant de credit.

Detalii despre nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare, dar si despre noile prevederi privind capacitatea de rambursare a clientilor gasiti aici.

MoneyBox reaminteste ca mai multe banci de pe piata romaneasca au, inca de anul trecut, normele proprii aprobate de banca centrala, printre care: Alpha Bank Romania (pe 8 mai 2007), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai 2007), Volksbank Romania (pe 5 iunie 2007), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie 2007), ATEbank Romania (pe 10 iulie 2007), Banca Transilvania (pe 24 iulie 2007), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august 2007), Bank Leumi Romania (pe 14 august 2007), Credit Europe Bank (pe 28 august 2007), Romanian International Bank (pe 31 august 2007), Egnatia Bank (pe 5 octombrie 2007), MKB Romexterra Bank (octombrie 2007), Unicredit Tiriac Bank (ianuarie 2008), Banca Romaneasca (februarie 2008) si Citibank (august 2008).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.