Firmele prefera sa angajeze tineri intre 18 si 22 de ani, fara experienta, din cauza salariilor care au urcat rapid in conditiile in care oferta de slujbe a crescut de peste trei ori in primele sapte luni din 2008 fata de perioada similara din 2007, sustin reprezentantii agentiilor de recrutare.

Pe piata muncii se observa o schimbare radicala a preferintelor angajatorilor, care aleg sa atraga tinerii cu mai putina experienta ca sa nu mai plateasca salarii foarte mari, sustin specialistii.

Oferta de locuri de munca din sectorul vanzarilor si cel al achizitiilor sau aprovizionarii pentru tinerii pana in 23 de ani s-a dublat in primele sapte luni ale acestui an fata de perioada similara din 2007, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere inregistrat de companiile de recrutare.

"Din cauza pretentiilor salariale foarte mari ale tinerilor, firmele si-au schimbat foarte mult politica si cauta mai nou persoane cu potential si fara experienta. Companiile economisesc astfel foarte multi bani si castiga acelasi plus de valoare"
, a declarat, pentru NewsIn, directorul de marketing al Neogen, Constantin Ferseta.

Ferseta a explicat ca un absolvent de facultate, fara experienta, solicita la angajare intre 400 si 700 de euro in timp ce pretentiile salariale ale unui tanar cu aceleasi studii dar cu experienta de 1-2 ani sunt duble in cele mai multe cazuri.

Specialistii sustin ca pretentiile financiare ale tinerilor sunt exagerate si spun ca, de cele mai multe ori, companiile angajatoare nu ofera mai mult de 30% din valoarea salariilor solicitate de acestia. Alina Sterpu, specialist PR in cadrul companiei de recrutare Psihoselect, a precizat ca pretentiile salariale ale tinerilor care se angajeaza in vanzari au crescut cu aproape 100% in ultimul an.

De cealalta parte, tinerii sunt din ce in ce mai interesati de conturarea unei anumite experiente profesionale pe care sa o poata mentiona in CV si care sa ii ajute atunci cand vor opta pentru slujbe mai solicitante, dar si mai bine platite.

"Tinerii sunt interesati atat de politicile de motivare pe care le au companiile, cat si de posibilitatile de dezvoltare profesionala pe care acestea le pot oferi – un mare plus il constituie trainingurile interne, cursurile oferite de companie si posibilitatile de promovare"
, sustine consultantul de resurse umane al eJobs, Laura Chilom.

Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,4% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, pana la 1.273 lei (348 euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Castigul salarial mediu brut a fost de 1.738 lei (475 euro) in iunie, cu 2% mai mare decat in luna precedenta.

In iunie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei, 188 euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.