Unda de viitura de pe Prut a trecut de Statia Hidrometrica de la Oancea si a ajuns in jumatatea sudica a judetului Galati, coborand catre confluenta cu Dunarea, transmite NewsIn.

"La ora 10.00, Prul masura 634 de centimetri, fiind cu 34 de centimetri peste cota de pericol si avea un debit de 647 metri cubi pe secunda, la Statia Hidrometrica Oancea, in scadere", a declarat, vineri, prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu.

Potrivit aceleiasi surse, unda de viitura a trecut de Vama Oancea si se afla acum in zona digului Bratesul de Sus, intre localitatile Vladesti si Frumusita, coborand catre confluenta cu Dunarea. Digurile Bratesul de Sus si Bratesul de Jos sunt atent monitorizate de autoritati. Supravegherea continua si pe soseaua-dig DN 26, in zona Oancea, desi varful viiturii a depasit acest sector. Acolo sunt mentinute restrictiile de viteza (30 km/h) si de gabarit (3,5 tone), aplicate de vinerea trecuta intre localitatile Foltesti si Oancea.

Intrebat in cat timp se vor retrage in matca apele Prutului, prefectul de Galati nu a putut oferi un raspuns exact deoarece sustine ca nu a fost informat de Directia Apelor Prut. "Este o intrebare excelenta, aceeasi pe care o tot adesez Directiei Apelor Prut si la care nu am primit niciun raspuns, deocamdata", a declarat, vineri, Gabriel Panaitescu. Pe 12 august, prefectul aprecia ca Prutul va reveni la cotele normale in cel mult trei saptamani.

Avertizarea hidrologica de cod portocaliu pe raul Prut expira luni, la ora 12.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.