Tranzactia extinde acordul semnat in noiembrie 2006 si evidentiaza importanta tot mai mare a companiei Linux si nevoia pentru Redmond, gigantul software care a cunoscut un succes important pe piata de soft-uri open-source.

Novell va extinde suportul de programe deja existent pentru produsele de larg consum de la Microsoft.

Sistemul open-source (sursa deschisa) se refera la posibilitatea utilizatorilor si a dezvoltatorilor de a modifica codul de baza al unui computer. Microsoft si alti vanzatori importanti au preferat sa pastreze acest cod cu drept de proprietate.

Tranzactia originala include o vasta colaborare tehnica intre cele doua companii si de asemenea Microsoft a devenit un vanzator al produsului Suse Linux de la compania Novell. Totodata liderul pietei de soft-uri a acceptat sa nu pedepseasca utilizatorii Suse Linux pentru incalcarea licentei si a acceptat sa plateasca Novell cu 240 milioane de dolari, bani prin care clientii ii pot converti in abonamente anuale pentru suport tehnic. Dezvoltatorii si clientii Linux s-au temut ca Microsoft va intenta proces impotriva lor pentru incalcarea licentei.