"Cred ca Georgia trebuie sa gasesca formule sa inceapa negocieri directe cu Federatia Rusa. Este o parere a noastra, un punct de vedere si mai mult nu comentam. Negocierile cu privire la integritatea teritoriala a Georgiei sunt esentiale si, in opinia noastra, ele trebuie facute si de partile de care acest lucru depinde in mod direct", a declarat seful statului roman dupa o intrevedere cu omologul sau georgian, Mihail Saakashvili.

Basescu a spus ca prioritara este aplicarea acordului de incetare a focului semnat de presedintele in exercitiu al UE, Nicolas Sarkozy, atat cu partea rusa, cat si cu cea georgiana. De altfel, raspunzand intrebarii unui jurnalist, presedinte Traian Basescu a aratat ca este obligatoriu ca negociatorul acordului dintre Rusia si Georgia sa stipuleze revenirea trupelor celor doua state in pozitiile anterioare conflictului, deoarece stabilirea unei zone tampon pe care sa stationeze trupe rusesti creeaza neintelegeri.

"Este foarte clar ca in documentul prin care se stabilea incetarea focului se permite ramanerea unor trupe a Federatiei Ruse pe teritoriul Georgiei intr-o zona tampon, din intrepretarile publice pe care le-am auzit. Practic, acordul de incetare a focului nu stabileste o revenire pe pozitiile anterioare ale trupelor celor doua state. Cred ca este obligatia negociatorilor sa clarifice interpretarea documentului semnat", a spus Basescu.

Seful statului roman a adaugat ca "ori se da o citire diferita a acordului de incetare a focului la Tbilisi fata de Moscova si la Moscova fata de Tbilisi, ori parca avem de-a face cu doua documente usor diferite in forma in care au fost semnate", dar ca ii vine "greu" sa creada ca presedintele Medvedev nu-si respecta promisiunea.

Interventia presedintelui Basescu vine in contextul in care un jurnalist a pus in vedere celor doi sefi de stat faptul ca, desi pana vineri la ora 24.00 trupele rusesti ar trebui sa se retraga, potrivit acordului de incetare a focului, rusii au ocupat recent Gori, oras care nu era implicat in conflict.

De cealalta parte, presedintele Georgiei Mihail Saakashvili a aratat ca rusii nu au facut nicio miscare de retragere, ci, mai mult, au ocupat orasul Gori, pentru a-si muta pozitia strategica din zonele urbane si ca Federatia Rusa "are alta viziune decat cea pusa pe hartie" prin semnarea acordului de incetare a focului, urmarind de fapt ca "oamenii sa uite ce se intampla in Georgia", nicidecum sa se retraga.

Basescu a precizat ca Romania ramane fidela principiului intergritatii teritoriale a statelor si sustine suveranitatea Georgiei si a facut un apel catre sefii de stat din vecinatatea zonei de conflict din Georgia sa adopte o atitudine ponderata si inteleapta, asa incat conflictul georgian sa se incheie cat mai repede.
Pe de alta parte, Basescu a aratat ca Romania va fi un partener in efortul de reconstructie al Georgiei si a spus ca, in contextul in care conflictul din Osetia de sud va face ca o parte din investitori sa se retraga o vreme de pe piata georgiana, statele care "se pretind prietene" ar trebui sa ajute pentru diminuarea impactului economic asupra georgienilor.

"Am convingrea ca oamenii politici trebuie sa treaca de la declaratii la fapte, acum in Georgia este nevoie de ajutor umanitar si de un efort de reconstructie", a sustinut Basescu.

De altfel, aeronava prezidentiala a adus joi la Tbilisi ajutoare umanitare sub forma de medicamente in valoare de 1,2 milioane de euro, iar presedintele Basescu a precizat ca eforturile Romaniei in a oferi ajutor Georgiei vor continua.

Presedintele georgian Mihail Saakashvili a declarat ca tara pe care o conduce asteapta crearea comisiei NATO-Georgia si mizeaza pe sprijinul statelor prietene, inclusiv pe Romania.