Pentru a aproba toate cererile pentru centralele eoliene este necesara dublarea sistemului national de transport al energiei
Transelectrica a primit, pana in prezent, cereri de racordare la retea a centralelor eoliene cu o capacitate de peste 12.000 MW, aproape cat intregul potential eolian al Romaniei, de 14.000 MW. Sistemul actual permite instalarea de eoliene care sa produca maximum 2.000 MW pana in 2013. „Cele mai multe cereri de instalare sunt in Dobrogea, datorita potentialului eolian. Or, in aceasta zona vor functiona, peste cativa ani, patru reactoare nucleare si alte centrale clasice pe carbune, iar capacitatea de preluare a retelei de transport va fi si mai redusa“, a declarat Alexandru Sandulescu, seful Directiei Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Scheme de sprijin
Potrivit acestuia, o alta cauza pentru care solicitarile nu pot fi aprobate este posibilitatea redusa a sistemului energetic national de a se echilibra, in conditiile in care resursa eoliana este fluctuanta. „Nu avem suficiente grupuri de rezerva, care sa poata fi pornite rapid cand vantul nu va fi suficient“, a mai spus oficialul MEF.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.