Conform noilor legi, guvernul va avea drept de veto asupra achizitiilor ce depasesc 25% in cadrul companiilor autohtone, care ar putea afecta securitatea Germaniei, in cazul in care investitorii nu provin din statele Uniunii Europene sau din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA).

Noile reglementari, care opresc cele mai mari fonduri suverane de investitii din Rusia, China sau zona Golfului Persic sa obtina avantaje strategice in sectoare-cheie, completeaza cadrul legislativ deja existent, care viza doar sectorul industrial.

Fondurile suverane de investitii (SWF) detin active estimate la 3.000 miliarde dolari, la nivel global.
Economistii si reprezentantii unor grupuri industriale se tem ca masurile luate de guvernul german ar putea fi interpretate ca protectionism economic, ceea ce ar indeparta investitorii straini. Executivul a dat asigurari insa ca va interveni doar in cazuri exceptionale.

Ministerul economiei va putea evalua investitiile pe o perioada de trei luni din momentul finalizarii tranzactiei sau de la anuntarea publica a intentiei de preluare, avand la dispozitie 2 luni pentru exercitarea dreptului de veto.