Investitiile straine directe aproape au crescut in prima jumatate a acestui an cu 63,4% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 4,845 miliarde euro, valoare care acopera in proportie de 61% deficitul balantei de plati, arata datele publicate joi de banca centrala.
In prima jumatate a anului trecut, investitiile straine directe (ISD) in Romania au fost de 2,965 miliarde euro, insa acopereau, la acel moment, doar 38% din deficitul de cont curent.

Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie-iunie 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 59%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 41%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Ponderea acestora in investitiile straine directe in primele sase luni din 2008 a scazut fata de aceeasi perioada din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 48%.

Fata de primele cinci luni din 2008, cand datele BNR indicau o valoare a ISD de 4,114 miliarde euro, investitiile straine directe au avansat, in iunie, cu 731 milioane euro.

Deficitul de cont curent al Romaniei si-a temperat ritmul de crestere in primele sase luni ale acestui an, adancindu-se cu 8,5% fata de acelasi interval din 2007, pana la 7,98 miliarde euro, in special ca urmare a dezechilibrului balantei comerciale.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3% fata de 2006, pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.