Intreprinderile mici si mijlocii aflate in blocaj financiar considera statul direct raspunzator de aceasta situatie. "Aproximativ 40-45% din totalul datoriilor catre firmele mici si mijlocii provin de la firmele de stat", a declarat presedintele Consiliului pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Patronii IMM-urilor acuza institutiile statului de neseriozitate deoarece amina la nesfirsit sa-si plateasca obligatiile asumate. "Ca sa participe la licitatii, IMM-urile trebuie sa prezinte niste garantii, dar firma de stat care organizeaza licitatia nu da nici o garantie ca va plati la timp furnizorul de bunuri sau de servicii", a spus Neculai Vitelaru, vicepresedintele CNIPMMR. Reprezentantii asociatiei au cerut ieri modificarea legii contractelor economice si au propus stabilirea unui termen-limita de plata obligatoriu pentru autoritatile si institutiile publice, de cel mult 30 de zile de la data receptiei produselor, serviciilor si lucrarilor livrate sau executate de IMM-uri. Intreprinzatorii au mai propus impunerea unor penalitati de intirziere si dobinzi penalizatoare similare cu cele percepute contribuabililor care nu platesc la timp taxele si impozitele.

Citeste si:

Potrivit asociatiei citate, cuantumul penalitatii de intirziere trebuie sa fie minimum 0,5% pentru fiecare luna sau fractie de luna, iar cel al dobinzii penalizatoare trebuie sa fie de minimum 0,06% pentru fiecare zi de intirziere. De asemenea, IMM-urile propun ca in 90 de zile de la depunerea cererii in instanta sa se treaca direct la recuperarea creantelor.