Avantajele unui laptop, pentru multi evidente inca de la aparitie, sunt din ce in ce mai vizibile pe masura ce portabilitatea aparatelor si capacitatile acestora cresc. Folosind aproape exclusiv laptopuri incepand cu '99 si trecut fiind prin Toshiba, Compaq, HP, ASUS si Dell pot spune ca evolutia lor este semnificativa, mai ales in ultimii ani, si ca desktop-urile sunt din ce in ce mai amenintate. In cele ce urmeaza vom trece in revista cateva dintre motivele pentru care portabilele vor fi, pe termen lung, castigatoare.

In primul rand un laptop poate fi carat oriunde, in casa sau in afara ei. Faptul ca poti sa fii "la birou" doar stand online, dintre pernele dormitorului sau de pe plajele dotate cu wi-fi, iti da din start libertatea pe care cablaraia necesara unui desktop + monitor nu ti le pot oferi niciodata. Aparitia proiectului OLPC si pietei micro-pc-urilor, din care seria eeePC a celor de la Asus se remarca prin cost si versatilitate si evolutia telefoanelor mobile catre device-uri din ce in ce mai complexe care includ sisteme de operare a impulsionat si ieftinirea claselor de laptopuri cu ecrane mai mari de 9 inci.

Un alt motiv ar fi posibilitatile de personalizare pe care ti le ofera un laptop. Iti poti lipi, de exemplu, stickere, care sa il faca de recunoscut si, automat, unic. Atasamentul fata de un portabil va fi intotdeauna mai mare comparativ cu dragostea fata de sistemele de birou, cu piese usor de schimbat si lipsite de personalitate: cu un laptop intri in interactiune cu totul altfel, carandu-l cu tine si punandu-l la lucru in cele mai ciudate ipostaze. La fel cum un Apple e reprezentativ pentru un artist vizual PC-ul a devenit simbolul international al unei noi clase sociale, aceea a geeks-ilor. Ei vor avea nevoie mereu de mobilitate si, ca sa fie in trend, de cele mai tari mod-uri pentru notebok-urile lor.

Mobilitatea mediului business a crescut in ultimii ani, peste 300.000 de companii americane avand cheltuieli de deplasari internationale considerabile, lucru posibil datorita cresterii puterii de calcul portabile si a penetrarii conexiunilor de internet de mare viteza. Pe masura ce se va putea vorbi mai mult despre 3G si broadband la nivel international birourile vor fi din ce in ce mai virtuale iar cei din spatele tastaturilor si a webcamurilor, mai peste tot.

Viitorul va aduce si mai multa portabilitate. Majoritatea sistemelor mobile, deja dotate cu tehnologii dual-processor, va avea hard-disk-uri compacte (SSD), placi video puternice si va include, mai mult decat sigur, tehnologii multi-touch, tastaturi virtuale si microproiectoare.

Dependenta de cabluri ne va aminti doar de trecut pentru ca viitorul apartine nomazilor. Ei vor fi primii care vor munci logati la lumi virtuale (Second Life e un indiciu!) la fel cum stam noi, azi, pe messenger. Prezenta lor fizica nu va fi deloc necesara si schimbarile pe care obiceiurile lor profesionale le vor aduce lumii vor fi similare cu schimbarea pe care a adus-o inventarea tiparului. Daca vrei sa fii pregatit pentru ce urmeaza trebuie neaparat sa-ti iei un laptop. Si sa te obisnuiesti sa fii nomad nu doar in spatiu virtual, ci si in realitate. Cum ar veni, in prima viata.