Legea creditului agricol, proiect propus de Ministerul Agriculturii, este destinata investitiilor pe termen lung, de pana la zece ani, cu o perioada de gratie de unu pana la cinci ani. Fondurile vin de la ministerul de resort si vor fi repartizate investitorilor prin intermediul bancilor.

"Creditele se vor acorda pe baza unor planuri de afaceri, costurile suportate de MAPDR fiind de pana la 3%, procent care acopera intocmirea dosarelor si a planului de afaceri", a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur (foto). El a mentionat ca va fi stabilit un plafon de 75.000 de euro pentru acordarea creditelor in vederea exploatarii intreprinderilor agricole mici si mijlocii (IMM). Ministrul a vorbit si despre problema garantiilor, subliniind ca exista posibilitatea de a garanta cu terenuri si utilaje. In acelasi timp, sunt incurajati tinerii intreprinzatori, viitorii fermieri, prin acordarea de prime de succes (granturi).

Gheorghe Flutur a mai spus ca "pana acum doar 3% din creditele acordate de banci au fost pentru sectorul agricol, ceea ce inseamna o prudenta excesiva a bancilor vizavi de acest sector". In ceea ce priveste dobanda, oficialul MAPDR a precizat ca "Ministerul nu intervine in dobanda bancilor, dar spera ca aceasta sa scada, iar mai tarziu chiar sa fie impusa".

Ministerul va pune la dispozitia bancilor in fiecare an o anumita suma de bani. In acest sens, Flutur a avansat cifra de 1.000 de miliarde de lei, fond pe care sa-l multiplice de cinci ori. El a adaugat ca "la inceput vor fi puse la bataie trei - patru sute de miliarde". Ministrul spera ca legea sa intre in vigoare in aceasta luna.

In privinta bancilor care se vor ocupa de aceste credite, oficialul MAPDR a declarat ca "nu se stie, deocamdata, cu cine vor lucra, dar in opinia lui este o atitudine pozitiva din partea acestor institutii".

Creditul agricol, cofinantare pentru SAPARD

Un al doilea proiect propus de oficialii de la agricultura vizeaza Legea care accelereaza programul Sapard si care vine, de asemenea, in sprijinul intreprinzatorilor. De exemplu, micul intreprinzator poate sa ia un credit agricol pe care sa-l considere cofinantare la un proiect Sapard. In context, Flutur a precizat ca acest proiect de lege se refera la fondul de garantare a creditului rural si la fondul pentru IMM-uri. In opinia ministrului, aceste doua fonduri trebuie sa lucreze impreuna si sa acopere 100% din investitia respectiva. "Astfel, prin aceste legi, incercam sa deblocam Sapard-ul", a subliniat Flutur.

In afara de aceste proiecte de lege care vor fi introduse cat mai curand, oficialul MAPDR a spus ca in prezent se discuta un alt proiect de lege referitor la Agentia pentru reproducere. Aici a fost abordata problema gestionarii cotelor de lapte, dar si intentia MAPDR de a transfera activitatea de productie catre crescatorii de animale.

Referitor la pachetul de Legile ale proprietatii, Gheorghe Flutur a declarat ca "spera ca acesta sa primeasca OK-ul in zilele urmatoare".


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.