Rata anuala a inflatiei, tintita de banca centrala, s-a accentuat in a saptea luna a acestui an pana la un varf al ultimilor trei ani, de 9,04%, nivel situat insa sub estimarile analistilor, ca urmare a ieftinirii alimentelor si serviciilor, potrivit datelor publicate luni de Statistica.
In iunie, inflatia anuala ajunsese la 8,61%, in accentuare usoara fata de nivelul din mai, de 8,46%.
Analistii chestionati de NewsIn estimau ca rata anuala a inflatiei va urca la 9,2-9,4% in iulie.
Rata anuala a inflatiei nu mai depasise 9% din iulie 2005, luna pentru care Institutul National de Statistica (INS) a afisat o inflatie anuala de 9,3%.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in Romania cu 0,69%. Evolutia sub asteptari a inflatiei a venit din ieftinirea alimentelor si serviciilor, care a compensat partial majorarea semnificativa a preturilor la gaze si electricitate, efectiva de la inceputul lunii iulie.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) anuntase, la sfarsitul lunii iunie, ca preturile la gaze naturale livrate populatiei se vor majora in medie cu 12,5% de la 1 iulie, iar la electricitate - cu 4,4%.

Astfel, preturile la energie electrica au crescut in iulie, in medie, cu 4,51% fata de luna anterioara, in timp ce preturile la gaze s-au marit cu 12,53%, evolutia avand ca efect scumpirea, in medie, a marfurilor nealimentare din cosul de consum calculat de INS cu 2,31% in a saptea luna a anului.

In schimb, alimentele s-au ieftinit in iulie, in medie, cu 0,68% fata de iunie, iar serviciile au costat mai putin cu 0,3%, atenuand din impactul majorarii preturilor administrate.

in afara de gaze si energie electrica, in a saptea luna a acestui an s-au mai scumpit semnificativ tigarile (cu 3,66% fata de iunie), abonamentele auto (3%), combustibilii (1,37%), carnea de porc (1,56%), ouale (1,56%), mierea de albine (1,35%) si cazarea in hoteluri (1,03%).

In schimb, cartofii s-au ieftinit, in medie, cu 12,7% in iulie, fructele proaspete - cu 11,2%, alte legume cu 4,6%, iar laptele de vaca cu 0,14%, potrivit datelor INS.

Unele servicii cu preturi stabilite in euro s-au ieftinit de asemenea semnificativ in iulie, pe fondul aprecierii leului cu 2,09%, de la un curs mediu de referinta de 3,6557 lei/euro in iunie la 3,5792 lei/euro in iulie.
Astfel, tarifele la telefonie si transport aerian au scazut in iulie cu 2,06%, potrivit INS. De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul august 2007-iulie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 7,5%, in urcare de la 7,1% in iunie.

Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a saltat, de asemenea, de la 7,1% in iunie la 7,6% in iulie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat, la inceputul acestei luni, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Noua estimare ia in calcul un nivel mediu anual al pretului petrolului de 140 dolari/baril, considerat prea ridicat de multi dintre analisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.