Laptopurile devin un concurent serios pentru PC-uri. Cererea pentru sistemele mobile este din ce in ce mai mare. In ceea ce priveste computerele, sistemele ieftine nu mai sint cerute.

VInzarile de notebook-uri cresc intr-un ritm sustinut. Trendul inregistrat anul trecut se mentine. Vinzarile de PC-uri inregistreaza cresteri, insa ritmul este mai lent decit in cazul unitatilor mobile.

Scaderea preturilor la componente a facut ca marfa ieftina sa nu mai aiba cautare. Preferintele se indreapta catre componentele performante, chiar daca au un pret mai piperat. Specialistii asteapta reactia Intel la succesul pe care l-a inregistrat AMD cu procesorul Athlon 64.

Pret pe mobilitate

Anul trecut s-au comercializat 47.000 de notebook-uri. "S-au vindut cu 60% mai multe unitati decit in anul precedent", spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC. Situatia nu s-a modificat. "Notebook-urile si-au pastrat tendinta de crestere de anul trecut, cu atit mai mult cu cit preturile au continuat sa scada", spune Petrut Mazarine, PR manager Ultra Pro Computers. Astfel, un notebook cu precesor de 1,5 Ghz, memorie de 256 MB DDR si hard-disk de 40 GB costa aproximativ 954 de euro.

PC-uri in dizgratie

Vinzarile de PC-uri au fost anul trecut cu 43-44% mai mari decit in anul precedent. In 2004 s-au vindut 410.000 de calculatoare. Se asteapta si pentru acest an o crestere ca numar de unitati vindute. Specialistii asteapta insa o crestere a valorii produselor comercializate, dat fiind ca cele ieftine par sa fi cazut in dizgratie. "Pretul mediu de achizitionare al unui calculator complet este in jur de 22 de milioane de lei, tendinta fiind de crestere usoara. Avind in vedere ca preturile in acest domeniu scad in mod natural, putem trage concluzia ca romanii incep sa prefere configuratiile peste medie, din punct de vedere al performantei si utilitatii", spune Petrut Mazarine. De exemplu, un HDD de 300 de GB care costa in jur de 200 de euro este preferat unuia de 40 de GB care este de aproape cinci ori mai ieftin.

Pe piata procesoarelor, disputa se anunta interesanta. Astfel, procesorul AMD Athlon 64 s-a dovedit un succes. Dealer-ii sustin ca vinzarile s-au dublat in fiecare luna, de la inceputul anului.

Reactia Intel nu intirzie sa apara. Se vorbeste din ce in ce mai mult de lansarea pe piata romaneasca a procesoarelor dual-core, care permit gestionarea simultana a mai multor activitati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.