Becali Bank nu a trecut de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a respins, in sedinta din 24 iulie, cererea pe care omul de afaceri a depus-o pentru a-si infiinta propria institutie bancara

Cunoscutul om de afaceri anuntase inca de la sfarsitul anului trecut ca a depus documentatia la BNR in vederea primirii autorizatiei pentru "Becali Bank" si isi exprimase speranta ca banca si-ar putea deschide portile inca de la inceputul acestui an, sediul central urmand a fi la palatul din Aleea Alexandru.

Gigi Becali urmarea sa infiinteze o banca de nisa, care sa se ocupe in exclusivitate de conturile milionarilor, adica sa presteze servicii de "private banking". "Va fi un Rolls - Royce al bancilor", si-a caracterizat Becali la vremea respectiva banca sa exclusivista, care urma sa aiba doar 20-30 angajati, platiti insa cu salarii record, relateaza cotidianul Ziua.

"Becali Bank", cu capital de 30 de mili­oane euro, ar fi urmat sa acorde credite de minim cinci milioane de euro, cu maxima promp­titudine, daca bonitatea solicitantului ar fi fost deasupra oricarui dubiu. Totodata, miliardarul din Pipera vroia o banca unde sa-si tina banii. In Romania mai sunt cateva banci care au "private banking" in oferta, in schimb banca lui Gigi ar fi fost prima care sa se ocupe in exclusivitate numai de averile bogatilor.

BNR nu a dorit sa comenteze decizia luata, insa, potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci, prima conditie este legata de provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, dar si integritatea si reputatia actionarului in comunitatea de afaceri si participatiile calificate detinute de actionar in alte entitati.

Regulamentul permite bancii centrale sa nu aprobe constituirea unei banci daca informatiile disponibile referitoare la activitatea persoanelor, la tranzactiile desfasurate de acestea, ori la influenta de orice natura - politica, economica, familiala, personala - la care sunt supuse acestea conduc la concluzia ca exista posibilitatea ca banca sa nu isi desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile legii si cu cerintele unei practici bancare prudente si sanatoase, informeaza Gardianul.

Potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci, BNR analizeaza provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si transparenta sursei acestor fonduri, soliditatea situatiei financiare a actionarului sau capacitatea acestuia de a sustine financiar institutia de credit, daca este nevoie.

Patronul Stelei, Gigi Becali, a reactionat violent la aflarea vestii si-l ataca furibund pe guvernatorul-sef al BNR, Mugur Isarescu. "Este un mascarici. Un frustrat si un invidios. Un om de nimic. Asa-i in Romania. Daca nu ai radacini comuniste, nu reusesti. Mi s-a mai intamplat. Voiculescu si-a facut sase posturi de televiziune, mie nu mi-au aprobat nici unul. Am facut cerere pentru o banca. Am lucrat cu Delloite, dupa care mi-a indicat BNR o firma cu care sa-mi fac dosarul. Am platit 250.000 de euro firmei abilitate de BNR. Ca sa-mi respinga, pentru ca nu sunt unul de-ai lor. Aveam semnale ca se va intampla asa. O sa-l actionez in instanta pe Isarescu pentru abuz in serviciu si sa ia doi-trei ani de inchisoare, pentru ca a semnat el hartia, nici macar nu e trimisa de Consiliul de Administratie. Motivele: niste tampenii. Ca banii mei poate provin din vanzari de terenuri cu Armata, ca daca o sa fie penala treaba aia?. Or, eu am prezentat acte de vanzare-cumparare pentru alte terenuri de vreo 150 de milioane. Mi-au cerut toate conturile din banci. Eu am rulat intr-un an si jumatate 250 de milioane de euro. Mi-au sugerat sa cumpar o banca din strainatate. Am refuzat. Nici un ban romanesc din Romania nu va pleca in strainatate de la mine. Asa sunt eu mai de moda veche. De adus de afara bani, da, voi aduce. E strigator la cer!", a acuzat Becali, citat de Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.