Directorii liceelor pe care le-au absolvit elevii recunosc acest lucru, la fel ca si oficialii din Ministerul Educatiei Nationale, care spun ca este o greseala pe care o vor indrepta, dupa ce cazul le-a fost semnalat de Realitatea TV

Patru dintre elevii care au participat in 2007 la Olimpiada Nationala de Fizica apar in evidentele Ministerului Educatiei ca au obtinut premii. Doi dintre ei sunt din Bistrita-Nasaud, iar pe site-ul oficial al Olimpiadei de Fizica rezultatele lor nu coincid cu evidentele ministerului. Cei doi elevi din Bistrita s-au situat pe locurile 76 si 82 din cei 85 de participanti la olimpiada. Alti doi elevi in cazul carora ministerul a gresit sunt de la colegiile din Targu-Jiu si pe lista oficiala apar ca au luat locul doi si trei la Olimpiada Nationala de Fizica. In realitate, unul dintre elevi a obtinut mentiune, iar celalalt s-a situat pe locul 79.

"Am verificat si listele mele cu premiile si mentiunile obtinute la nationala. Stiu ca copilul este foarte bun, e premiant, dar nu a reusit sa ia mentiune. Pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei, el apare ca a luat premiul trei. Si la noi nu apare. Pacat", a declarat Elena Goga, directorul Colegiului National Tudor Vladimirescu din Targu-Jiu.

Conducerea Ministerului Educatiei recunoaste ca a gresit cand a intocmit lista cu olimpici.

"A fost o greseala umana cauzata de mai multe documente care au fost introduse in program si erau acolo si prezenti. Evident a fost imediat remediata. Acestia nu se puteau inscrie fara diplomele de olimpiada, pe care nu le aveau", a explicat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei.

Ministerul Educatiei: Admiterea la facultate a olimpicilor nu a fost prejudiciata

Potrivit ministerului, inscrierea olimpicilor in vederea intrarii la facultate, in conformitate cu articolul 59 din Legea invatamantului, se face pe baza diplomei care atesta performantele obtinute la concursurile si olimpiadele nationale sau internationale.

"Eroarea constatata in lista celor 433 de olimpici publicata pe site-ul www.edu.ro va fi remediata in regim de urgenta. Astfel, cei 4 elevi introdusi in mod eronat in ierarhia finala a Olimpiadei Nationale de Fizica vor fi eliminati, iar elevul ramas initial in afara palmaresului va figura in varianta actualizata a documentului", afirma Ministerul Educatiei.

Precizarile au venit dupa ce, luni, s-a constatat ca pe lista celor 433 de premianti la olimpiade au fost introdusi, in mod eronat, patru elevi, care aveau astfel posibilitatea de a intra la facultate fara examen.

Potrivit Legii invatamantului (nr. 84/1995), absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat, care au obtinut in unul dintre ultimii doi ani de studii distinctii la olimpiade scolare internationale, la concursuri artistice sau sportive de nivel continental, mondial sau olimpic, au dreptul de a se inscrie in invatamantul universitar fara sustinerea admiterii. Absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat, care au obtinut, in cel putin unul dintre ultimii doi ani de studii, premii la olimpiade scolare, la concursuri artistice sau sportive, de nivel national sau pe grupe de tari, pot fi admisi in invatamantul universitar, conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei si criteriilor specifice elaborate de senatele universitare.

Fals la Educatie (Sursa: Realitatea)


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.