Arheologii muzeului national al Unirii din Alba au descoperit in apropierea municipiului Alba Iulia o necropola care cuprinde peste 350 de morminte datand din secolele II-III, respectiv din perioada ocupatiei romane in Dacia.

Zona studiata are o suprafata de peste 3.000 de metri patrati si este amplasata la limita marii necropole romane care a existat in perioada respectiva in apropierea vechiului oras Apulum, pe Dealul Furcilor. "Am descoperit un numar de aproximativ 350 de morminte de incineratie si de inhumatie, cele mai multe fiind jefuite de multe sute de ani.

In mormintele descoperite intacte au fost gasite, pe langa osemintele celor ingropati aici, ceramica, bratari, monede, inele din bronz sau cupru, margele, vase din sticla", a declarat arheologul Cristinel Fantaneanu, responsabilul de santier arheologic. Printre mormintele descoperite predomina cele de inhumatie, respectiv cele amenajate direct in pamant. Un sarcofag din caramida indica faptul ca persoana ingropata avea un rang mai important in comunitate. Arheologul Fantaneanu a mai afirmat ca au fost scoase la iveala si multe morminte de copii, intr-unul dintre acestea gasindu-se si un fel de jucarie, si anume o mica statueta din lut goala pe dinauntru.

In interiorul statuetei erau cateva margele, ceea ce indica faptul ca este vorba, de fapt, despre o jucarie. "Descoperirile facute in acest santier ne ajuta sa aprofundam cunostintele despre ritualul funerar practicat in timpul ocupatiei romane din Dacia. Tot materialul descoperit va fi cercetat in perioada urmatoare, o expozitie cu aceste obiecte urmand a fi organizata cel mai probabil anul viitor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.