Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform Eurostat.

In tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii Europene.

O cauza importanta a consumului redus este declinul continuu al sectorului horticol din Romania, dupa 1989. "La ora actuala, Romania mai asigura din productia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Marul si prunul merg destul de bine, dar in rest imbatrinirea livezilor, retrocedarile, care au facut ca multe unitati sa fie parasite, si-au pus amprenta. Sectorul este intr-un declin puternic si doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situatia", a declarat Aurel Tanase, directorul general al Interprofesionalei de Legume si Fructe din Romania, citat de ziare.com.

Printre cele mai afectate fructe sunt ciresele, a caror productie a scazut de la 5.000-6.000 de tone inainte de 1989 la sub 1.000 de tone in prezent..