Curtea Europeana de Justitie a decis joi in primul caz roman prezentat acestei instante ca statele membre nu pot restrictiona dreptul la libera circulatie a cetatenilor sai decat in cazul in care acestia prezinta o amenintara serioasa pentru societate, se arata intr-un comunicat CEJ.
"Restrictiile nationale la dreptul de libera circulatie trebuie sa se intemeieze pe conduita cetatenilor si sa respecte principiul proportionalitatii. Aceasta conduita trebuie sa reprezinte o amenintare reala, prezenta si suficient de grava la adresa unui interes fundamental al societatii", a hotarat joi Curtea Europeana de Justitie in primul caz roman prezentat acestei instante europene.

Sesizarea a fost facuta de catre Tribunalul Dambovita caruia Ministerul Administratiei si Internelor (MIRA) ii ceruse sa aplice in cazul lui Gheorghe Jipa o interdictie de calatorie in Belgia pe o durata de pana la trei ani. Jipa a parasit Romania la 10 septembrie 2006 pentru a calatori in Belgia, de unde a fost repatriat in 26 noiembrie 2006 pentru "sedere ilegala", in baza acordului de readmisie incheiat intre cele doua tari. Instanta romaneasca a solicitat CEJ sa se pronunte daca aceasta masura este compatibila cu legislatia comunitara privind libera circulatie in spatiul UE si daca sederea ilegala poate consitui un motiv de ordine sau siguranta publica care sa justifice restrangerea libertatii de circulatie a unei persoane.

CEJ a hotarat joi ca "dreptul comunitar nu se opune legislatiei nationale care permite limitarea dreptului unui cetatean din acel stat membru de a se deplasa pe teritoriul unui alt stat membru, in speta pentru ca a fost repatriat din acest stat membru pentru motivul ca se afla acolo in situatie de 'sedere ilegala', cu conditia indeplinirii anumitor cerinte. Pe de o parte, conduita acestui cetatean trebuie sa reprezinte o amenintare reala, prezenta si suficient de grava la adresa unui interes fundamental al societaii. Pe de alta parte, este necesar ca masura restrictiva sa poata garanta realizarea obiectivului si sa nu fie mai mult decat necesarul pentru atingerea acestuia. Curtea adauga ca revine instantei nationale sarcina sa verifice daca e cazul in aceasta cauza", se arata in decizia Curtii.

"Din cazul trimis Curtii de catre instanta nationala si din observatiile scrise ale Guvernului roman se pare ca cererea MIRA de a restrictiona dreptul la libera circulatie a domului Jipa se bazeaza strict pe repatrierea sa din Belgia, ca urmare a 'sederii ilegale' in acel stat membru, fara o evaluare specifica a conduitei sale personale si fara nici o referire la vreo amenintare pe care ar putea-o reprezenta la adresa ordinii si sigurantei publice. Mai mult, Guvernul Romaniei declara in observatiile sale scrise ca decizia autoritatilor belgiene de a-l repatria pe domnul Jipa nu era bazata pe motive de siguranta publica", se arata in hotararea CEJ.

Decizia finala in acest caz va fi insa formulata de instanta nationala, hotararea CEJ fiind una preliminara, pe care tribunalul din Romania o va aplica la situatia de fapt. Din datele MIRA, pe numele a aproximativ 2.700 de cetateni romani exista restrictii la dreptul de libera circulatie in diferite state ale Uniunii Europene. Unii dintre ei au savarsit insa infractiuni pe teritoriul statelor respective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.