Curtea Constitutionala a amanat ieri pentru la toamna decizia in privinta sesizarii PD-L in legatura cu prevederea din Regulamentul Camerei Deputatilor privind punerea sub urmarire penala a ministrilor parlamentari.

Opinia judecatorilor constitutionali este aceea ca decizia de amanare n-ar impiedica Parlamentul sa continue solutionarea cererilor primite deja pentru Nastase, Mitrea, seres si Pacuraru. In sesizarea depusa de PD-L se cerea insa reducerea numarului de voturi necesare avizului parlamentar. Amanarea i s-a datorat liberalului Bogdan Olteanu, care, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a cerut ieri acordarea unui "termen rezonabil in care factorii constitutionali sa poata exprima un punct de vedere".

Cu alte cuvinte, le-a transmis ca nu e cazul sa se grabeasca. Olteanu le-a scris celor de la CCR ca, "in vederea emiterii acestui punct de vedere, lucram actualmente la studierea stenogramelor dezbaterilor parlamentare succesive desfasurate in ultimii 18 ani, care au avut ca obiect revizuirea Constitutiei, precum si la studierea deciziilor succesive ale Curtii Constitutionale care au avut ca obiect constitutionalitatea Regulamentului Camerei Deputatilor". si asta dureaza. Mult. In sprijinul solicitarii sale, Olteanu a mai spus ca oricum "Parlamentul – Camera Deputatilor se afla in vacanta si se va intruni, potrivit Constitutiei, la inceputul lunii septembrie, ca atare o eventuala decizie a Curtii Constitutionale va putea deveni aplicabila efectiv abia peste doua luni. In aceste conditii, aceasta nu va impieta in nici un fel asupra desfasurarii actului de justitie aflat in curs, chestiune care, sunt convins, va preocupa la fel de mult ca si pe mine". Cum formularea unui punct de vedere asupra sesizarii de neconstitutionalitate a dispozitiilor Regulamentului Camerei Deputatilor este de competenta Biroului Permanent, iar acesta a intarziat sa-l trimita, Curtea a decis ca dezbaterile sa aiba loc pe data de 17 septembrie 2008.