Presedintele Traian Basescu se arata din nou nemultumit de modul cum se face educatie in Romania.

El sustine ca lipsa reformelor reale in domeniu au facut ca "invatamantul si cercetarea sa ajunga in imposibilitatea de a nu face fata competitivitatii in plan european".

Pe de-o parte profesorii isi gasesc slujbe in strainatate, pe de alta cercetarea n-are resurse sa evolueze.

Sindicatele din educatie spun insa ca nici presedintele si nici partidele politice nu s-au grabit sa elaborareze strategia pentru educatie la care s-au angajat prin pactul semnat, nu de mult, la Cotroceni.

Despre calitatea educatiei si problemele sistemului de invatamant din Romania s-a vorbit repetat in ultimii ani.

Si tot repetat, diversele conduceri ale ministerului, precum si voci din segmentul politic au avansat ideea de schimbare profunda a invatamantului romanesc.

Proiectele au ramas deocamdata doar pe hartie.

Seful statului sustine ca reformarea scolii, ca baza a dezvoltarii societatii pe ansamblu, nu se poate face in termen scurt.

Insa, adauga Traian Basescu, inceperea acesteia nu mai poate suferi amanari.

"O strategie pentru reforma sistemului educational este imperativ necesara, insa chiar daca are suportul real al tuturor actorilor politici si sociali, acest proces va fi de lunga durata, iar rezultatele se vor face simtite pe termen mediu si lung“.

„Fara o educatie competitiva, fara un sistem de cercetare performant, nu ne putem astepta la o crestere economica sustinuta, ci doar la marirea declajelor de celalte state membre ale Uniunii Europene”, spune presedintele Traian Basescu.

Reforma sistemului de educatie, spune seful statului, nu trebuie sa vizeze doar performantele elevilor ci si motivarea celor care produc performanta.

La inceputul lunii martie, la Palatul Cotroceni, Traian Basescu si liderii partidelor parlamentare au semnat, pentru prima data, asa-numitul pact pentru educatie.

Semnatarii se angajau sa urmareasca, printre altele, actiuni concrete de modernizare a sistemului si a unitatilor de invatamant in perioada 2008 - 2013, alocarea unui buget de minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% pentru cercetare, transformarea educatiei timpurii intr-un bun public, garantarea accesului neingradit la educatie gratuita pana la absolvirea liceului si zece ani invatamant obligatoriu.

Pactul pentru educatie - fara efecte

De la semnarea acestui document insa nimic nu s-a mai schimbat.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, spune ca a fost din nou la Cotroceni chiar cu o saptamana inaintea examenului de bacalaureat si a discutat cu seful statului, solicitand ca unul dintre punctele din pactul pentru educatie sa se refere la sistemul de evaluare a cunostintelor elevilor.

Cum nu s-a intamplat nimic, de aceasta data s-a ajuns, asa cum spune liderul de sindicat, sa asistam la numeroasele nereguli, unele soldate cu declansarea de anchete penale fata de unii profesori banuiti ca au luat mita sau au favorizat elevii la examen.

"Ne asteptam sa existe o discutie foarte serioasa prvind un nou sistem de evaluare, national, nu bajbaielile care se intampla”.

“Sa incercam sa introducem un sistem de evaluare pe baza de examen pentru admiterea intr-un ciclu superior pentru a nu mai fi nota de la bacaluareat miza, sa vedem cum securizam desfasurarea examenului, cum intocmim subiectele si cum le publica, nu cum a fost pana acum”.

“Ne asteptam sa facem o radiografie a ce se intampla, de ce se intampla, care sunt puntele sensibile. Ori lucrurile astea nu le discuta nimeni", spune la BBC domnul Cornea.

Aurel Cornea recunoaste ca hibele din invatamant sunt multe si persista de ani de zile.

Dar, spune el, exista un cerc vicios: profesorii sunt prost platiti, daca nu pleaca in strainatate sunt tentati sa-si rotunjeasca veniturile altfel.

Daca sunt prinsi, sunt dati afara. Daca sunt dati afara, sistemul de educatie ramane fara dascali.

Cu dascali putini calitatea educatiei scade, iar cercul se inchide la usile Ministerului de Finante cu vesnicele cerinte de marire a salariilor si vesnicele raspunsuri ca acest lucru nu se poate.

FSLI cere acum atat presedintelui cat si partidelor politice urgentarea finalizarii pachetului legislativ al educatei asa cum au promis in urma cu patru luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.