Adrian Nastase a fost audiat de catre DNA intr-un nou dosar

Fostul premier Adrian Nastase a fost audiat marti la Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar penal legat de finantarea campaniei electorale din 2004.

La iesirea de la DNA, domnul Nastase a spus ca nu exista probe care sa-l invinuiasca.

Procurorii cerceteaza modul in care s-au strans si cheltuit banii din campania pentru presedintie a lui Adrian Nastase.

Fostul prim ministru sustine ca nu are nicio implicare intr-o eventuala frauda privind finantarea afiselor din campania electorala 2004 - noul caz in care a fost citat.

"Nu exista niciun fel de proba in legatura cu mine pentru ca nu am semnat - nu puteam sa semnez niciun fel de document, asa incat daca firmele astea faceau afise pentru presedintele Bush probabil ca ar fi fost chemat presedintele Bush, pentru ca fotografia lui era pe niste afise".

"Eu consider ca este vorba de un dosar politic", spune Adrian Nastase.

Directia Nationala Anticoruptie nu a facut nicio precizare in legatura cu audierea de marti.

Fara aviz de la parlament

Dar seful DNA, Daniel Morar, a anuntat inca de saptamana trecuta existenta unui nou dosar pe numele lui Adrian Nastase.

In Discutia Saptamanii de la BBC si Hotnews.ro, domnul Morar a explicat ca in acest caz nu e nevoie de avizul Parlamentului pentru inceperea cercetarilor.

“Lucrurile sunt destul de simple. In dosarul restituit de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost retinute in sarcina domnului Adrian Nastase, ca si in sarcina altor inculpati din acel dosar, fapte care nu au legatura cu atributiile domnului Adrian Nastase ca premier - prin urmare, pentru aceste fapte, nu este nevoie de nici un aviz, nici de la presedinte si nici de la parlament, pentru cercetarea dansului”.

“Si atunci e logic. In momentul cand dosarul s-a intors de la Inalta Curte procurorii au disjuns acele fapte care nu au legatura cu mandatul. Faptele care au legatura cu mandatul vor merge intr-un dosar in parlament, dupa procedura deja cunoscuta, iar celelalte vor fi investigate separat”.

“Acesta este acest nou dosar, completat cu alte cercetari, cu alte verificari care s-au efectuat pe parcurs”, spune Daniel Morar.

Asadar, explica domnul Morar, in momentul in care dosarul s-a intors de la Inalta Curte de Casatie, procurorii au disjuns faptele care nu au legatura cu mandatul de premier al lui Adrian Nastase.

Asa s-a format acest dosar, in care cercetarile continua fara sa fie nevoie de avizul Camerei Deputatilor.
Potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru care este si parlamentar e nevoie de avizul camerei din care acesta face parte.

Procurorii au cerut un astfel de aviz in cazurile Nastase si Mitrea - fost ministru al Transporturilor.
Decizia ar urma sa fie luata de plenul Camerei, comisia recomandand insa sa nu se aprobe inceperea urmaririi penale in cazul Nastase.

Dosarul Nastase discutat in Parlament se refera la asa-numitul caz Zambaccian, in care fostul premier e acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Intr-un alt dosar, cunoscut sub numele de "matusa Tamara", Adrian Nastase era acuzat de trafic de influenta pe motiv ca l-ar fi numit pe Ioan Melinescu la conducerea Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor in schimbul distrugerii unor documente referitoare la conturile matusii sale, Tamara.

Alte trei dosare

Procurorul sef Daniel Morar a mai spus ca, in toamna, vor fi trimise Parlamentului alte trei dosare.
“Din dosarul cunoscut sub numele de Zambaccian, primul dosar care a fost in instanta este dosarul cunoscut sub numele de ‘matusa Tamara’, si este dosarul care il priveste pe Serban Mihailescu”.

„Pentru ca dansii au comis faptele - presupusele fapte - in calitate de membri ai executivului, iar acum sunt membri ai parlamentului”, spune Daniel Morar in Discutia Saptamanii de la BBC si Hotnews.ro.
Seful DNA a precizat ca in aceste cazuri nu exista termen de prescriere a faptelor.

Adica in cazul in care Parlamentul nu va aviza inceperea urmaririi penale, procurorii pot trimite cererea de mai multe ori pana primesc aprobarea.

Mai mult, in conditiile in care Adrian Nastase si Miron Mitrea nu vor mai fi parlamentari, urmarirea penala ar putea incepe fara a mai fi necesar un aviz.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.