Sindicatele se vor intalni, joi, cu premierul ca sa negocieze cresterea salariului minim la 600 lei si ca sa hotarasca masurile ce urmeaza sa fie luate pentru compensarea scumpirii alimentelor si energiei, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

"Ne vom intalni, joi, la ora 14:00, cu primul ministru pentru a prezenta masurile pe care le cosideram oportune pentru combaterea efectelor cresterii preturilor. Spre exemplu, ar fi bine sa gasim impreuna o formula de coagulare a sistemului energetic pentru a stopa majorarea preturilor la utilitati pentru consumatorul casnic", a spus Petcu.

Totodata, sindicalistii vor sa-i propuna premierului modificarea Legii Contractelor Colective de Munca, astfel incat intr-o fabrica sa nu mai existe decat cel mult doua sindicate si a Legii Conflictelor de Munca pentru a usura procesul de declansare a grevelor generale.

"Vrem ca declansarea unei greve sa nu mai depinda de Ministerul Muncii si cerem ca Guvernul sa nu mai fie implicat in declansarea unui conflict de munca. In conditiile actuale, nu mai putem organiza greve generale pentru ca ori sunt declarate ilegale si trimise catre instante, care dau castig de cauza patronatelor, ori sunt declarate conflicte de interese", a explicat presedintele CNSLR Fratia.

Pe de alta parte, protestele sindicatelor, care vizeaza tot cresterea salariului minim, vor continua miercuri prin pichete organizate in fata sediului Guvernului. Tot miercuri, reprezentantii CNS Cartel "ALFA" si CNSLR Fratia urmeaza sa se intalneasca cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, pentru a se pune de acord asupra modificarilor care ar trebui aduse Legii Contractului Colectiv de Munca (CCM), astfel incat salariul minim sa creasca, incepand din acest an, la 600 lei, a mai precizat liderul sindical Marius Petcu.

Peste 1.500 de sindicalisti au participat, incepand cu 2 iulie, la pichetele organizate de CNSLR Fratia si Cartel ALFA in tara si in Capitala, pentru a protesta fata de decizia Executivului de a mentine salariul minim la nivelul de 500 lei, cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru, masura de inghetare a salariului minim a fost luata pentru ca "exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii". "Este problema confederatiilor sindicale si a patronatelor aceasta crestere salariala, iar Guvernul nu este factor de negociere in aceste discutii, ci doar mediator", a precizat ministrul Muncii.

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca singurii bani alocati la rectificarea bugetara vor fi pentru programe de investitii, nu pentru cresteri salariale, mai arata NewsIn.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a atras atentia in repetate randuri asupra riscurilor inflationiste pe care le atrag majorarile salariale. Pentru finalul lui 2008, banca centrala tinteste o inflatie anuala de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%. Preturile au inregistrat o crestere anuala de 8,64% in martie, cel mai inalt nivel din acest an, iar cei mai multi analisti economico-financiari anticipeaza o inflatie de peste 9% in iulie, pe seama noilor scumpiri la energia electrica si gaze naturale de la inceputul acestei luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.