In apropierea raportului Comisiei Europene privind reforma justitiei, ambasadorii mai multor state membre au tinut sa discute cu parlamentarii romani despre o serie de probleme legate de acest proces.

Stenograma discutiilor de saptamana trecuta a oficialilor europeni cu reprezentantii comisiei juridice din Camera Deputatilor au fost publicate vineri in presa.

Discutiile au avut loc dupa ce Camera Deputatilor a amanat pana la toamna votul prin care urma sa avizeze sau nu inceperea umaririi penale in dosarele care-i privesc pe fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

Motivul amanarii a fost lipsa de cvorum. Intamplator sau nu, tot despre aceasta lipsa de cvorum a vorbit si ambasadorul Olandei la Bucuresti.

Jaap Werner nu a facut nici o referire la cele doua dosare, dar presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, admite la BBC ca parlamentul are probleme de imagine care ar putea fi agravate de felul in care deputatii au inteles sa abordeze cazurile Nastase si Mitrea.

"Parlamentul, in loc sa sesizeze ca se poarta un meci de imagine, a absolutizat meciul juridic si a ignorat meciul principal care era exact un sir de capcane pentru a cadea in postura aceasta de obstructionist al justitiei".

BBC: Care pare sa fie si perceptia oficialilor europeni...

"Nu, perceptia oficialilor europeni nu-i legata de aceste dosare, dar ea poate deveni, poate sa atarne negativ ca orice campanie anti-imagine care porneste din interior", a declarat la BBC deputatul Sergiu Andon.

"Cred ca in parlament conteaza mai degraba interesele particulare, la nivel restrans, decat cele generale", a mai spus ambasadorul Olandei.

El nu a facut precizari, dar a sugerat ca din acest motiv "reputatia si credibilitatea parlamentului au de suferit".

Mai putin aluziv, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a amintit un alt episod parlamentar: adoptarea unor controversate amendamente la Codul de Procedura Penala, cu "impact direct si negativ", a apreciat el.

Robin Barnett s-a referit la faptul ca parlamentarii au propus ca - pe viitor - suspectii sa fie notificati cand are loc o perchezitie.

"In cazul in care infractorii vor considera Romania un paradis judiciar, toate tarile Uniunii vor fi afectate", a comentat oficialul britanic, si a exprimat speranta ca parlamentul va adopta varianta de Cod Penal si de Procedura propusa de guvern, mult mai ferma din acest punct de vedere.

De altfel, vicepresedintele comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat la BBC ca parlamentul a renuntat la propunerile controversate si tine cont de sugestiile Comisiei Europene.

"Inainte de toate, noi - vrem, nu vrem - suntem obligati sa tinem cont de observatiile Uniunii Europene”.
“Primul lucru pe care l-am facut si-l facem intotdeauna este ca legislatia europeana sa fie in concordanta cu legislatia romaneasca sau, mai bine spus, cand modificam legislatia romaneasca, sa fie in concordanta cu cea europeana", a declarat la BBC deputatul Florin Iordache.

Potrivit asa numitului mecanism de monitorizare stabilit de Bruxelles, statele membre ale Uniunii Europene au un cuvant greu de spus in privinta reformelor justitiei din Romania: astfel raportul Comisiei Europene nu e facut public fara "consultarea" statelor membre, iar clauza de salvgardare pe justitie, care ar implica nerecunoasterea unor hotarari judecatoresti luate in Romania, poate fi aplicata unilateral de un stat membru.

Mai mult, poate fi impusa la cererea unui stat membru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.