Cedarea pe sume simbolice a complexului Astoria de la Snagov, detinut de Calea Ferata, ar putea fi facuta dupa modelul aplicat la hotelul Astoria, avertizeaza sindicatele.

Societatea Feroviara de Turism (SFT), care a asistat impasibila la vanzarea hotelului Astoria, in valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru aproximativ 3 milioane de euro, se afla in situatia de a pierde in mod identic si complexul Snagov, aflat in vecinatatea Capitalei. Avertismentul a fost lansat ieri de Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

Acesta a spus ca societatea are datorii de 1,9 milioane de lei la Primaria Snagov, deoarece timp de mai multi ani feroviarii nu si-au platit datoriile la bugetul local, adica taxe si impozite aferente complexului. Potrivit acestuia, primaria a cerut executarea silita pentru a-si recupera banii, dupa modelul aplicat de avocatii de la casa Sfaraiala si Asociatii in urma cu o luna, cand CFR a pierdut hotelul Astoria din apropierea garii de Nord.

Actiunea judecatoreasca, lipsita de reactia Ministerului Transporturilor, condus de Ludovic Orban, si a conducerii SFT, s-a soldat cu pierderea hotelului Astoria.

Vanzarea complexului este iminenta, din moment ce peste cateva zile va avea loc evaluarea activului. Aceasta faza, derulata de executorul judecatoresc, precede anuntul de scoatere la licitatie, urmat de vanzarea propriu-zisa. Potrivit lui Mantescu, o parte din datorie a fost platita, aproximativ trei miliarde de lei vechi, insa pentru restul sumei va avea loc o evaluare a complexului de la Snagov.

„In maximum 42 de zile se poate vinde Astoria Snagov, potrivit legii.“ Mantescu spune ca se teme ca acest complex, care are peste 200.000 mp de teren cu padure, pe malul lacului Snagov, si peste 7.000 mp construiti, sa nu aiba aceeasi soarta ca Astoria Bucuresti. Liderul sindical a adaugat ca „numai terenurile, 90% din suprafata acestora fiind impadurita, valoreaza peste 30 de milioane de euro, pe langa care mai exista doua restaurante, o sala de conferinte internationale, un hotel si patru vile de protocol“.

Complexul Astoria Snagov ar putea sa fie scos la licitatie, in intregime sau pe bucati, la un pret subevaluat, spune Mantescu. Acesta a atras insa atentia ca legea ar permite stoparea vanzarii prin licitatie a complexului, pentru ca exista alte active ale SFT cu valoare mai mica, apropiata de cea a datoriei la Primaria Snagov, dar exista si varianta de punere sub sechestru a mijloacelor auto sau a 60% din incasarile societatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.