Meteorologii anunta un inceput fierbinte de saptamana. Sudul Romaniei se va incinge la 37 de grade

Cresterea temperaturii este determinata atat de soarele generos, cat si de aerul mai cald, care ajunge deasupra tarii noastre dinspre bazinul mediteraneean.

Marti, odata cu intensificarea transportului de aer tropical deasupra regiunilor sudice, vremea devine caniculara la orele amiezii. Maximele vor depasi 36 de grade Celsius, informeaza Realitatea.

Adevarul, avertizeaza insa ca poluarea si incalzirea asfaltului vor duce in orase la diferente mari intre temperaturile prognozate si cele reale. Astfel, la nivelul solului, temperatura poate ajunge chiar si la 60 de grade Celsius.

Medicii avertizeaza ca, la astfel de temperaturi, organismul nu mai functioneaza normal. Dupa 37 de grade Celsius, creierul este „debusolat“, iar celulele, ramase fara apa, nu se mai pot incarca cu oxigen. Astfel se explica starea de moleseala resimtita dupa ce ati petrecut o perioada indelungata in aer liber, in canicula.

„Tensiunea arteriala scade, dupa care se produc dezechilibre in metabolizarea oxigenului si a anumitor substante nutritive, cum este glucoza. Deoarece transpiratia antreneaza ioni importanti (potasiu, magneziu si calciu), se poate produce si o hipocalcemie sau o tahicardie“, explica Jan Balota, medic de urgenta.

In restul teritoriului innorarile vor fi temporare, iar astfel de fenomene se vor semnala local, mai ales in partea a doua a intervalului. Temperaturile maxime vor continua sa creasca usor in regiunile sudice, dar vor scadea in nord si in centru, fiind cuprinse intre 23-24 de grade Celsius in Maramures, in nordul Moldovei si in depresiuni, si 35-36 de grade Celsius in sud. Temperaturile minime se vor situa intre 12 si 20 de grade Celsius, informeaza Cotidianul.

De miercuri, vremea se va raci usor, indeosebi in sud si sud-est. Cerul va prezenta innorari mai accentuate ziua in nordul si centrul tarii, precum si in zonele de deal si munte, unde pe arii extinse vor fi averse insotite de descarcari electrice. Izolat va cadea grindina, iar cantitatile de apa pot depasi 25-30 de litri pe mp.

In restul teritoriului, cerul va fi temporar noros, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restranse. Vantul va prezenta intensificari in timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 23 si 33 de grade Celsius, iar cele minime, intre 8 si 18 grade Celsius, mai ridicate pe litoral.

Conform prognozei pe trei luni emise de ANM si preluata de EVZ, luna lui „Cuptor“ se anunta mai fierbinte decat in mod obisnuit. Zilele caniculare vor fi insotite de nopti fierbinti, cu minime termice care vor depasi 20 de grade Celsius. Mai mult, in regiunile sud-estice precipitatiile vor fi putine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.