Protocolul prin care dosarele Ministerului Administratiei si Internelor trebuiau sa ajunga la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a fost dosit sase luni intr-un sertar al institutiei conduse de Csendes

Protocolul de colaborare dintre Ministerul Administratiei si Internelor (MIRA) si CNSAS pentru predarea arhivelor Ministerului a zacut in sertarul unui functionar al Consiliului mai bine de sase luni. El trebuia sa fie trimis catre cei de la MIRA din luna ianuarie. In consecinta, transferul documentelor intre cele doua institutii a fost, practic, blocat.

Potrivit declaratiilor presedintelui CNSAS Ladislau Csendes, protocolul a descoperit abia joi aceasta situatie, dupa ce ZIUA a solicitat documentul care dovedeste ca acesta a fost trimis semnat la Interne. Csendes considera ca a fost "lucrat din interior" pentru a se crea o imagine proasta institutiei. Vinovatii pentru aceasta situatie ar fi reprezentantii Departamentului Juridic, care au gasit insa justificari puerile pentru "ratacirea" documentului. Motivul oficial invocat: au asteptat un curier de la Interne sa vina sa il ia. Balba CNSAS este folosita ca pretext de catre MIRA pentru nepredarea arhivei proprii. Surse din CNSAS ne-au declarat ca Protocolul cu MIRA a fost transmis joi, dar ca se vor lua masuri in sedinta de marti impotriva celor care au gresit.

Reprezentantii celor doua institutii s-au intalnit in luna septembrie a anului trecut pentru a semna un Protocol de colaborare in vederea predarii arhivei. Birocratia si proasta comunicare dintre institutii a facut ca varianta finala a Protocolului sa fie redactata dupa mai bine de trei luni. In luna ianuarie, documentul semnat de catre ministrul Cristian David a ajuns la CNSAS. De aici, el a intrat intr-o adevarata "gaura neagra". Presedintele Ladislau Csendes si vicepresedintele Virgil Tarau ne-au declarat miercuri ca au semnat Protocolul de colaborare cu MIRA in luna ianuarie si ca a fost trimis acestei institutii. Cu toate acestea, reprezentantii ministerului ne-au spus ca nu au primit nimic. Csendes ne-a reconfirmat ieri ca documentul a fost transmis.

"Asteptam un curier"

Rugat sa ofere date privind modul in care a fost trimis, ziua si un numar de inregistrare, presedintele Colegiului a inceput sa devina evaziv. Prima data ne-a spus ca documentul este clasificat si ca nu poate fi prezentat presei. Ulterior, a inceput sa isi dea seama ca este posibil ca Protocolul sa zaca la CNSAS, in timp ce institutia asteapta arhiva MIRA in zadar. "Cred ca sunt lucrat din interior. Eu l-am semnat, dar nu m-am ocupat si de transmiterea lui", s-a plans Csendes. A sunat la Departamentul Juridic, unde un reprezentant a venit senin si a spus ca documentul se afla la CNSAS. "Asteptam un curier de la Ministerul de Interne sa vina sa il ia", a declarat acesta. Csendes si-a pus mainile in cap si s-a uitat pierdut la subalternul sau. Barbatul de la juridic a plusat insa: "Ma gandeam sa ma duc eu la MIRA astazi (n.r. - joi) sa duc documentul". Din cauza lipsei semnaturii presedintelui CNSAS pe Protocolul de colaborare, cei de la Ministerul de Interne se spala pe maini si sustin ca ei nu sunt vinovati pentru acest blocaj existent. Un lucru este insa sigur: pana in acest moment nici un document sau o fila din arhiva militiei sau alte fonduri deosebit de importante pentru procesul de deconspirare nu au ajuns in custodia CNSAS.

Mii de kilometri liniari de dosare

Potrivit unor oficiali din MIRA, daca Consiliul nu este multumit de situatia pe care a primit-o, ar trebui sa faca cereri punctuale. "Spre exemplu, daca intereseaza in primul rand doar arhiva Militiei, o sa le-o trimitem. Acum se reclama ca nu am trimis o evidenta cu ce cuprinde fiecare dosar din arhiva MIRA. Lucru care ar fi imposibil. Sunt mii de kilometri liniari de dosare. N-au vrut sa ia toata arhiva pentru ca e imensa. Am trimis o situatie cu ce cuprinde. Nici asa nu sunt multumiti. Noi am trimis situatia pe segmente. Militie, Pasapoarte etc. Nici ei nu stiu concret ce vor. CNSAS are posibilitatea prin lege sa intre in arhiva noastra si sa caute. Arhiva MIRA este enorma. Din punct de vedere tehnic nu poate fi dusa la CNSAS". Potrivit oficialilor MIRA, cele mai multe dosare se afla la Arhivele Nationale, insa mai sunt bucati mici la Inspectoratele Judetene si in arhiva proprie a MIRA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.