844 milioane de lei - acesta este pretul platit de guvernul Tariceanu pentru a-si asigura tacerea si voturile minerilor la alegerile din toamna.

La mai putin de doua saptamani de cand sindicalistii Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) anuntau mitinguri si marsuri de protest, Guvernul a amanat cu sase luni executarea silita a celui mai mare datornic la stat - Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

Guvernul a anuntat ca procedurile de executare silita a conturilor CNH Petrosani pentru recuperea unor datorii de 844 de milioane de lei catre bugetul statului vor fi oprite pe o perioada de sase luni, "pentru a permite continuarea activitatii companiei si plata salariilor".

"Prin aceasta decizie se evita intrarea in imposibilitate de plata a salariilor angajatilor si de achizitionare a materialelor de stricta necesitate pentru desfasurarea procesului de productie, neplata la termen a taxelor si impozitelor locale, precum si a redeventei pentru continuarea procesului de extractie a carbunelui", se explica intr-un comunicat al Executivului.

Conturile CNH au fost blocate prin declansarea procedurii de executare silita de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorarile si penalitatile reprezinta 2,01 miliarde de lei.

Din cauza blocarii conturilor, CNH risca sa nu poata plati salariile catre angajati si sa isi opreasca activitatea. Mai mult, blocarea conturilor conduce la imposibilitatea achizitionarii materialelor de stricta necesitate pentru desfasurarea procesului de productie si permite oricarui creditor, pentru sume mai mari de 10.000 de lei, sa solicite intrarea companiei in faliment. Totodata, prin blocarea conturilor, CNH nu putea plati furnizorii de utilitati si nu va putea achizitiona materiale pentru asigurarea securitatii zacamantului, ceea ce va conduce la grave accidente tehtonice si de munca, existand oricand pericolul unor explozii, prin acumularea de metan in subteran din cauza nefunctionarii aparatelor de ventilatie, au mai aratat sursele citate. Compania beneficiaza de ajutoare de stat, in perioada 2007-2010, in valoare de 1,29 miliarde de lei, subventii aprobate de Comisia Europeana.

Suspendare electorala

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca Romania va incerca sa obtina acordul Comisiei Europene (CE) pentru stergerea datoriilor CNH. Cum e greu de crezut ca o astfel de cerere va fi acceptata de CE, Guvernul a gasit o metoda mult mai usoara care ii permite sa scape de protestele minerilor pana dupa alegeri.

Ca o coincidenta, dupa ce Executivul a anuntat ca procedurile de executare silita a CNH vor fi oprite, Liga Sindicatelor din Valea Jiului a anuntat ca minerii din Valea Jiului nu vor fi antrenati in nicio miscare sindicala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.