Romania "regreseaza pe toate fronturile in lupta anticoruptie" si este pe cale sa se intoarca unde era in 2003, cu o clasa politica ce blocheaza masurile anticoruptie,toate cazurile de mare coruptie fiind abandonate definitiv, se arata in raportul expertului CE din noiembrie 2007, consultat de NewsIn.

"In loc sa progreseze in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania regreseaza pe toate fronturile in lupta impotriva coruptiei. Multe din masurile care au fost prezentate inainte de aderare ca fiind esentiale in lupta anticoruptie au fost tocite in mod deliberat de catre Parlament sau de catre Guvern imediat dupa aderare", se arata in raportul expertului Comisiei Europene care a evaluat, in noiembrie 2007, intr-o misiune "peer review", situatia luptei anticoruptie din Romania.

Expertul tragea un semnal serios de alarma, estimand ca, "daca eforturile anticoruptie din Romania vor continua sa se evaporeze in ritmul actual, in circa sase luni Romania se va intoarce acolo unde era in 2003".

Concluziile evaluarii sale arata ca "toate cazurile mari de coruptie la nivel inalt, demarate la scurt timp inainte de aderare si dupa multi ani de ezitari au fost acum intrerupte si sunt, cel mai probabil, abandonate definitiv", iar procurorii care se ocupa de cazuri de coruptie "sunt supusi unor presiuni dure in mass-media, inclusiv de catre ministrul justitiei (fostul ministru Tudor Chiuariu - n.r.), existand indicii puternice ca se pregateste dezmembrarea DNA".

Evaluarile expertilor constituie baza de la care pornesc rapoartele intocmite de Comisia Europeana in privinta evaluarii progreselor pe care le-a facut Romania in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Raportul adoptat de Comisia Europeana in februarie 2008 a suprins faptele constatate de expertul CE in noiembrie 2007, insa tonul documentului a fost mult mai bland, oficialii de la Bruxelles motivand ca era vorba despre un raport tehnic, de etapa.

Comisia Europeana urmeaza sa publice un nou raport pe justitie referitor la Romania si Bulgaria la 23 iulie. In acest scop, o noua misiune de evaluare a Uniunii Europene s-a desfasurat in perioada 19 - 23 mai in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei. La aceasta misiune au participat doi experti noi, in timp ce la misiunea din noiembrie 2007 expertul trimis de Comisia Europeana in Romania se afla la a cincea misiune de acest gen in tara noastra incepand din 2000.

In cazul in care Comisia Europeana constata deficiente grave, poate recomanda activarea unei clauze de salvgardare prin care sentintele romanesti sau bulgare n-ar mai fi recunoscute in spatiul european. Clauza poate fi activata timp de trei ani de la data aderarii.

Potrivit mai multor surse europene, posibilitatea activarii clauzei este putin probabila, din cauza efectelor negative pe care le-ar avea asupra celorlalte state membre. In cazul Bulgariei insa, fraudele si sistemul legal permisiv starnesc ingrijorarea Bruxelles-ului si statelor membre privind gestionarea fondurilor europene, ceea ce ar putea duce la formularea unei legaturi la nivel politic intre starea reformei justitiei si finantarile UE.

Situatia din Romania nu este de natura sa-i determine pe expertii Comisiei Europene sa recomande incheierea monitorizarii prin mecanismul de cooperare si verificare, ce poate fi mentinut in aceasta formula pana la sfarsitul anului 2009. Dar, spun surse comunitare, Tratatul de aderare ar permite Comisiei sa extinda "obiectivele specifice" sau sa le reformuleze, prelungind astfel perioada de monitorizare si dupa 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.