Daca in anul 2006 Eugen Nicolaescu l-a indepartat de doua ori pe Sorin Oprescu din functia de director al spitalelor Universitar si Elias, ieri cei doi au ingropat pentru o vreme securea razboiului.

In schimbul acestui pact, primarul Oprescu va putea numi directori si va stabili strategia de dezvoltare a centrelor medicale. Primarul Capitalei a acceptat extrem de repede invitatia ministrului sanatatii, uitand vremurile in care se urau. Celor doi le-au fost suficiente 20 de minute pentru a pune la cale un cadou promis lui Oprescu inca din campania electorala: trecerea spitalelor in curtea PMB.

Razboiul declaratiilor intre Oprescu si Nicolaescu a inceput prin 2005, an in care actualul primar al Capitalei nu a mai facut niciun secret din dusmania pe care i-o purta liberalului. Intre timp, razboiul celor doi a fost mutat in instanta, care i-a dat dreptate lui Oprescu. Numai ca pe cel din urma nu l-a mai interesat sa puna mana pe functia care conform deciziilor Justitiei i se cuvenea, si asta pentru acum este pe cale sa puna mana pe "pestele cel mare". Invitat la masa negocierilor cu Eugen Nicolaescu, Oprescu a raspuns repejor, avand in vedere miza: spitalele din Bucuresti.

La finalul discutiilor, cei doi au iesit impreuna din minister, anuntand ca vor lucra cot la cot pentru trecerea spitalelor la administratia locala. Pana acum centrele aveau managementul la minister, iar cladirile si terenurile erau in subordinea primariei. Daca initiativa celor doi va avea succes, atunci cu siguranta ca Sanatatea bucuresteana va fi bulversata. Spunem asta avand in vedere cel putin doua aspecte deloc de neglijat: puterea administrativa va fi in mana unui singur om, care va legitima si finantarile. In acest fel, ar putea exista posibilitatea ca, la un moment dat, unitati spitalicesti cu traditie sa nu mai poata supravietui si atunci sa fie nevoite sa puna lacatul pe usa.

Oprescu va prelua astfel cam ceea ce facea in 2006, cand conducea spitalele Municipal si Elias, dar in plus va numi directori si va conduce toate unitatile medicale bucurestene. Pana una-alta, ministrul sanatatii si primarul general al Capitalei au stabilit sa constituie un grup mixt de lucru care sa elaboreze strategia privind trecerea spitalelor la administratiile locale si construirea de locuinte pentru rezidenti si medici tineri.

"Sper ca a fost o intalnire fructuoasa. Am decis constituirea unui grup de lucru comun - Ministerul Sanatatii si Primaria Capitalei - pentru trecerea spitalelor in administrarea comunitatilor locale, de la reparatii, consolidari, pana la management, si acest exemplu va fi extins si in alte zone, adica sa cointereseze comunitatile locale in activitatea spitalelor", a declarat Oprescu.

Din acest motiv, se va incerca modificarea legii, demers pe care il va face Ministerul Sanatatii, care va initia un act normativ pentru modificarea legislatiei. Cei doi asteapta un raport al echipei care a fost desemnata pentru a pune pe hartie datele exacte ale problemei, dupa care in luna septembrie se va propune modificarea legii. Ministrului Nicolaescu i-au fost de ajuns 30 de minute pentru a pune la punct sistemul sanitar din Bucuresti si pentru a parafa o "strategie sanitara". In viziunea ministrului, Oprescu a fost extrem de cooperant, intrucat au discutat lucruri pe care le-au gandit la fel", a adaugat Nicolaescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.