Romania, fosta tara comunista care face parte din UE si NATO si gazduieste o mica baza americana, se afla sub presiune pentru a alege intre companii europene sau ameicane pentru a achizitiona avioane, elicoptere si alte echipamente militare, scrie Financial Times, in editia de astazi.

Cotidianul britanic precizeaza ca echipamentele militare sunt necesare pentru a sprijini contingentele trimise de Romania in Irak si Afganistan.

In centrul dezbaterii, explica Financial Times, se afla disensiunile dintre guvern si presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste nevoile strategice ale Romaniei. Basescu, un atlanticist prin temperament, este considerat a fi un adept al contractorului din SUA, in timp ce guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu inclina spre un fabricant European, arata NewsIn.

Oficialii din Ministerul Apararii lucreaza la o propunere de a cumpara doua escadroane de F-16 reconditionate. Astfel ar ramane peste 2 miliarde de euro pentru alte echipamente de lupta necesare in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Aceste contracte ar putea fi oferite contractorilor europeni, scrie Financial Times.

Secretarul de stat pentru politici de aparare Corneliu Dobritoiu a confirmat ca in momentul luarii deciziei va fi o prioritate pentru Romania sa multumeasca ambii parteneri strategici - SUA si UE. "Trebuie sa ne deschidem intr-un mod echilibrat ambelor piete majore, astfel incat sa acoperim nevoia de modernizare a fortelor armate romane intr-un mod care maximizeaza avantajele operationale la un cost cat mai eficient si intr-o maniera care ii multumeste pe toti", a spus Dobritioiu.

"Trebuie sa ne asiguram ca suntem interoperabili atat cu NATO, cat si UE", a precizat secretarul de stat roman. "Nu suntem atat de bogati incat sa cumparam tot ce ar fi nevoie pentru fortele noastre armate", a mai adaugat Dobritoiu.

Anul trecut, CSAT a autorizat cheltuirea a pana la 4,5 miliarde de euro pe 48 de avioane de vanatoare care sa inlocuiasca flota de MIG-21 ce vor fi casate in 2011. Trei companii - Lockheed Martin din SUA, Gripen din Suedia si consortiul european Eurofighter - vor fi invitate sa-si depuna ofertele anul acesta, decizia finala nefiind asteptata inainte de alegerile parlamentare din noiembrie, precizeaza cotidianul britanic.

Interoperabilitatea si costurile de mentenanta sunt o ingrijorare pentru oficialii romani din domeniul apararii, care ar dori sa intre in noul program SUA Joint Strike Fighter. Similitudinile dintre F-16 si JSF ar insemna mai putini bani cheltuiti pe pregatirea pilotilor si pe sisteme noi de armament, in timp ce optiunea mai ieftina de a cumpara F-16 uzate acum le-ar permite fortelor armate romane sa cumpere avioane de ultima generatie la un moment dat in viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.