Serviciul Roman de Informatii are o noua schema de organizare facuta cu ajutorul expertilor din serviciile secrete ale Aliantei. Din noua structura nu lipseste generalul trecut in rezerva Dumitru Zamfir, care va ramane adjunct al directorului SRI

Serviciul Roman de Informatii a dat publicitatii noua schema de organizare a principalului serviciu de informatii din Romania. Organigrama postata, ieri, pe site-ul oficial al SRI nu contine foarte multe date si este mult diferita de cea reala, unde directiile generale, directiile si unitatile operative ale SRI sunt trecute cu alte indicative care au caracter secret de stat.

Chiar daca in urma cu ceva timp, directorul SRI lasa sa se inteleaga ca in momentul in care se va reorganiza institutia pe care o conduce, posturile de adjuncti ai directorului vor fi reduse, acest lucru nu s-a intamplat. Directorul SRI va avea in continuare un prim adjunct si trei adjuncti. Culmea este ca generalul Dumitru Ion Zamfir, care a fost trecut in rezerva saptamana trecuta, va continua sa conduca operatiunile tehnice ale SRI din postura de adjunct al directorului SRI. Proaspat pensionar, Zamfir va incasa in continuare de la SRI un salariu de aproape 100 de milioane de lei pe luna la care se va adauga si pensia de general de patru stele care se ridica la aproximativ 70 de milioane de lei. Se pare ca SRI nu dispune de o alta persoana specializata in coordo­narea operatiunilor de interceptari telefonice si ambientale daca nu a renuntat la serviciile lui Zamfir sau acesta are suficiente relatii in mediul politic si al comunitatii de informatii si a reusit sa traga sforile pentru a ramane in sistem.

Reforma cu experti straini

Noua organigrama a SRI intrata in vigoare a fost aprobata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in data de 25 martie 2008. Reprezentantii SRI sustin ca pentru adoptarea noii scheme de organizare au beneficiat de consilierea "unor experti din cadrul unor prestigioase servicii de informatii din statele membre NATO."

La 18 ani de la infiintare, SRI se confrunta cu cel mai amplu proces de transformare. Chiar daca oficial, SRI precizeaza ca a desfiintat unele structuri intermediare de decizie, (e vorba de inspectorate-n.r.), pentru moment nu au fost date publicitatii eventualele treceri in rezerva a generalilor care coordonau aceste inspectorate. Practic, respectivele inspectorate s-au transformat in directii generale, ramanand pentru moment sub conducerea acelorasi generali.

Mai eficient, mai modern

Intr-un comunicat oficial difuzat de SRI se mentioneaza ca reorganizarea aduce ca principale elemente de noutate trei aspecte fundamentale. Primul se refera la cresterea capacitatii operationale printr-un management modern al activitatii de informatii.

Acest lucru se va realiza prin: "desfiintarea unor structuri intermediare de decizie (inspec­toratele), o mai buna cooperare pe orizontala si o capacitate de reactie ridicata in situatii de criza; cresterea capacitatii de analiza si prognoza si extinderea evaluarilor cu privire la oportu­nitatile de promovare a intereselor strategice ale Romaniei; dezvoltarea unor documente de planificare moderne, adaptate sistemelor existente in statele membre NATO si UE - elaborarea unei Strategii de Informatii a SRI; trecerea la un sistem de planificare de tip corporatist, orientat spre alocarea resurselor pe prioritati, in cadrul unor programe multianuale si definirea unui nou sistem de management al carierei de ofiter de informatii care sa constituie un reper pentru atragerea in sistem a expertizei pe zone critice pentru securitatea nationala."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.