Dupa ce, in ultima luna, Laszlo Borbely a lipsit motivat de la minister, fiind invoit pentru campania electorala la finalul careia a iesit invins, acesta s-a prezentat in fata ziaristilor cu un arsenal intreg de informatii privind sumele recuperate de minister in urma proceselor deschise in instanta si in urma controalelor antifrauda la proiectele Phare, precum si modificarile propuse pentru limitarea derogarilor de la Planul Urbanistic General.

Aproximativ 2,3 milioane de euro au fost recuperati ca urmare a actiunilor judecatoresti deschise impotriva beneficiarilor si in urma controalelor antifrauda din perioada iunie 2007- iunie 2008, a anuntat Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, pe langa aceasta suma, au fost trimise spre executare inca 35 de sentinte judecatoresti definitive si irevocabile, in urma carora urmeaza sa intre in contul ministerului circa 790.000 de euro. Pe rolul instantelor judecatoresti se afla inca 287 de procese, avand ca obiect recuperarea fondurilor incasate necuvenit de catre beneficiari.

Pe de alta parte, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor intentioneaza sa limiteze semnificativ numarul derogarilor de la Planul Urbanistic General (PUG), prin modificari aduse legii privind amenajarea teritoriului si urbanismului, a declarat, ieri, ministrul Laszlo Borbely. "Am avut foarte multe reclamatii, nu numai in Bucuresti, ca nu se respecta Planul Urbanistic General si se fac foarte multe derogari, iar derogarile au devenit lege, ceea ce nu este admisibil", a afirmat Borbely.

Modificarile vizeaza limitarea asa-numitului "urbanism derogatoriu", prin consolidarea PUG si incadrarea mult mai stricta a documentatiilor de ordin inferior, respectiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). Astfel, Planul Urbanistic General urmeaza sa identifice in mod obligatoriu zonele cu reglementari care nu pot fi modificate prin PUZ sau PUD si va contine lista principalelor proiecte de dezvoltare si restructurare. Totodata, PUG va stabili si delimita zonele cu interdictie temporara si definitiva de construire.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.