In timp ce oficialii Ministerului Mediului au oganizat la Bucuresti festivitati dedicate Zilei Internationale a Dunarii si au lansat programul de protectie a apelor fluviului (avand ca obiectiv educarea copiilor de scoala generala in domeniul conservarii mediului), medicii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) din Calarasi au declarat apele fluviului drept "pericol public".

Ei au avertizat ca scaldatul in Dunarea plina de virusi si bacterii este riscant, deoarece oamenii se pot imbolnavi de enterocolite sau pot contracta chiar boli mortale precum meningita sau leptospiroza. "Dunarea constituie un factor de risc important din punct de vedere epidemiologic. Este intens contaminata", a subliniat dr. Camelia Truica, directorul ASP Calarasi.

"Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, reprezinta o sursa importanta de alimentare cu apa potabila, apa pentru irigatii si industrie, pentru 81 de milioane de oameni", a declarat ieri Attila Korodi, ministrul Mediului, la festivitatea dedicata Zilei Dunarii. Localnicii din Calarasi si Oltenita s-au plans insa ca nu mai pot folosi apa de la robinet provenita din Dunare, din cauza cantitatilor mari de clor folosite pentru dezinfectie.