Gazele se scumpesc cu 12,5% si energia cu 4,4% de la 1 iulie. Preturile alimentelor vor creste cu circa 10%

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ieri majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5 pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6 pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4. ''Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente). Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada'', informeaza un comunicat al reglementatorului. De asemenea, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.

Niste tarife ''corecte'' la energie

Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, dar si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat al ANRE. Potrivit autoritatii de reglementare, aceste tarife reflecta corect si costurile de furnizare a energiei electrice in noile conditii rezultate dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor europene.

Cresterea pretului la gaze, o masura necesara

Preturile gazelor vor creste in medie cu 12,5%, ca urmare a majorarii costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada. "ANRE a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si EON GAZ Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de import pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi", se arata in comunicat. Potrivit ANRE, decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.
Puterea calorica a gazului intra la tarifare

De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate. Astfel, facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze (exprimat in mc) cu putere calorica superioara. Costurile de implementare sunt suportate de furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori. De asemenea, au fost operate unele modificari ale contractelor cadru privind incadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de incadrare in functie de consumul anual exprimat in metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat in MWh.

Trecerea la noul sistem de tarifare in unitati de energie si modificarile operate in contractele cadru nu schimba incadrarea actuala a consumatorilor si nici nu afecteaza valoarea totala a facturii platite de acestia.

Distribuitorii au cerut o majorare cu 24%

Cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 24%."Daca ANRE nu va aproba majorarea necesara incepand cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica pana la sfarsitul anului la peste 200 mil. lei, iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 mil. de clienti va fi pusa in pericol pentru restul anului'', explica presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak.

Initial, E.ON Gaz si Distrigaz Sud au cerut o crestere de circa 19%, la 1 aprilie, modificare pe care insa ANRE nu a operat-o, astfel ca solicitarile celor doua companii au urcat la 24%, din cauza avansului preturilor internationale. Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca la 2 februarie. Consumul de gaze din Romania se ridica la circa 17-18 mld. de metri cubi, asigurat, in proportie de 60-65% de gazele produse de Petrom si Romgaz. Romania importa, prin intermediari, gaze de la Gazprom.

Facturile la intretinere, mai mari cu peste 10%

Majorarea pretului gazelor naturale livrate populatiei va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor de intretinere platite in iarna, iar cei care au centrale de apartament vor resimti cel mai mult si imediat aceste majorari, spun reprezentantii asociatiilor de propietari. "Cei mai afectati de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plati din august cu aproape 10 lei in plus pentru consumul de gaze", a declarat presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina, citat de Newsin.

"Cei care sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire vor resimti scumpirea gazelor abia la iarna, cand se asteapta o crestere a pretului gigacaloriei de aproape 15%", sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat". Acesta a precizat ca facturile la intretinere se vor scumpi in sezonul rece cu cel putin 10%, in conditiile in care factura la energie termica reprezinta peste 80% din totalul cheltuielilor.

Preturile alimentelor vor creste

Preturile alimentelor vor creste, dupa majorarea tarifelor la energia electrica si gaze naturale, la 1 iulie, potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea. "Sigur ca efecte exista, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor pana la vanzarea in magazine. La consumator se aduna impactul de pe tot lantul", a afirmat Minea. El a aratat ca in general preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate", potrivit NewsIn.

Firmele din domeniul morarit-panificatie nu vor avea motive sa majoreze preturile pana in toamna acestui an, intrucat procesatorii vor incepe sa lucreze cu grau din noua recolta, care in mod normal va avea un pret mai scazut, a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. "Pana in toamna, in morarit si panificatie n-ar trebui sa avem scumpiri, pentru ca intram cat de curand pe graul din noua recolta, care are in mod normal un pret mai scazut, avand doar cheltuielile de cultura. Pana incepem sa cumparam grau de la depozitari nu ar trebui sa fie majorari. In general, din octombrie nu mai cumparam direct de la producatori", a afirmat Popescu. El a aratat ca pretul graului din noua recolta nu este deocamdata cunoscut, acesta ar trebui sa fie, in mod normal, cu 20-25% mai redus fata de cel valabil in luna iunie. "La recoltare va fi mai mic si va absorbi din cresterea preturilor la utilitati (...) Daca pretul graului din noua recolta nu scade in ritmul in care cresc celelalte, fiecare agent economic isi va face calculele pentru a recupera costurile in plus", a mai spus Popescu.

''Odata cu majorarea pretului la gaze si electricitate vor fi scumpiri pe toata linia de produse, se va cunoaste evident in buzunarele consumatorilor. O majorare cu 12% la gaze si 4% la energia electrica inseamna cam un punct procentual la inflatie in iarna. Va avea loc un croseu de inflatie, iar in iulie este foarte posibil ca inflatia sa fie de 9%''. (Bogdan Baltazar, consultant financiar)

''Cred ca aceasta valoare de 12% este justificata si nu ar trebui sa produca probleme mari in economia romaneasca si mai ales sa aiba un impact major asupra inflatiei din acest an, insa daca gazele se scumpeau cu 20%, cum se zvonea, atunci intr-adevar aveam o problema foarte mare, din care nu stiu cum ieseam. La nivelul industriei avem resursele necesare pentru a nu ridica foarte mult preturile la produsele alimentare'' (Adrian Izvoranu, presedinte CPISC)

''Scumpiri in lant, acesta este urmatorul pas. Celelalte costuri in afara de materia prima, si aici ma refer in primul rand la gaz, energie, combustibil, influenteaza cam 6-8% pretul produselor alimentare. O scumpire evidenta a produselor se va simti abia prin septembrie, cu circa 10%, cand majorarea pretului la gaze si energie se va simti atunci cu adevarat. Cel mai grav este ca politica preturilor si-o face fiecare institutie in parte si ea va decide cu cat va fi necesara majorarea pretului la produse. Noi nu putem sa facem nimic. Subventia pentru agricultura, care la noi este mai mica ca in restul UE, TVA-ul foarte mare de la noi plus aceste scumpiri pot sa duca la inchiderea unor intreprinderi, si asta este cu adevarat o problema foarte grava pentru Romania''. (Dragos Frumosu, presedintele FSIA).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.