Industria de aparare a pierdut un contract fabulos cu Irakul, de un miliard de euro, din cauza tergiversarilor politicienilor si a celor care controleaza Romarm. Bagdadul s-a reorientat catre Serbia

Industria romaneasca de armament a pierdut un contract de aproape un miliard de dolari din neglijenta. Armata irakiana dorea sa achizitioneze elicoptere si transportoare blindate din Romania, insa lipsa de interes a partii romane, probabil lipsa comisionului, a determinat-o pe aceasta sa caute un mediu de afaceri mai prietenos, in Serbia. De asemenea, irakienii nu au reusit sa achizitioneze nici cele 1500 de pistoale mitraliera, de la Cugir, pe care le doreau pentru politia lor militara.

Ratarea contractului a fost facuta publica de catre deputatul Niculae Mircovici, membru al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor si al grupului mino­ritatilor nationale. Acesta a declarat ca partea irakiana era interesata de achizitia de elicoptere produse la IAR Ghimbav si tran­spor­toare blindate (TAB) fabricate de Automecanica Moreni. Valoarea armamentului ce urma sa fie achi­zitionat se ridica la suma de 970 de milioane de dolari, suma enorma in comparatie cu cifra de afaceri a companiilor romane producatoare de tehnica militara. Mircovici a precizat ca parlamentarii din Comisia de specialitate au aflat de esecul tranzactiei in urma cu doua luni, intr-o intalnire cu membrii Comisiei de aparare irakiene. "Noi de-abia atunci am aflat, de la irakieni", a spus Mircovici.

MAp trebuie sa explice

Cu acea ocazie, atasatul militar al Irakului la Bucuresti si-a expri­mat regretul pentru faptul ca birocratia si tergiversarile din partea romana i-au determinat pe oficialii irakieni sa demareze negocieri cu sarbii. De altfel, discutiile cu oficialii de la Belgrad au fost mai fructuoase fiind finalizate prin semnarea unui contract in decembrie 2007. Mircovici a spus ca Ministerul Apararii Nationale ar trebui sa dea explicatii pentru pierderea unei asemenea oportunitati de afaceri, mai ales ca industria romaneasca de armament duce lipsa de comenzi. Deocamdata, comisia nu s-a intalnit cu repre­zentantii MAp din cauza campaniei electorale pentru alegerile locale. Apoi a inceput vacanta parlamen­tara, fapt care a determinat amanarea unor discutii pana la toamna, odata cu inceperea noii sesiuni. Deputatul a adaugat ca politia militara irakiana a fost interesata sa cumpere 1500 de pistoale mitraliera de tip AKM, tipul de arma cu care irakienii sunt deja familiarizati. Nici aceasta tranzactie nu a fost dusa la bun sfarsit.

"S-ar putea sa fi fost si alte motivatii de ordin politic, cine stie? Noi o sa incercam sa aflam la toamna", a conchis Mirco­vici. Pe de alta parte, deputatul Costica Canacheu (PD-L), presedintele Comisiei de aparare, a spus ca nu este totul pierdut, deoarece mai au loc discutii intre irakieni si Romarm. "Stiu ca partea irakiana a fost la Moreni si ca s-a vorbit de achizitia a 500 de TAB-uri. S-a intarziat putin, dar afacerea se mai poate incheia", a spus pedelistul. Canacheu a sustinut ca nu poate fi deocamdata o vina a ministerului de resort, deoarece acest gen de afaceri este negociat de Romarm, compania de stat care reuneste sub umbrela ei toate fabricile de armament din tara. Insa Canacheu a admis ca irakienii au fost si in Serbia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.