Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut, in iunie fata de mai, de la 103 la 102,9 puncte, egaland cel mai mic nivel inregistrat in iunie 2007, tara noastra inscriindu-se in trendul urmat de majoritatea statelor UE, potrivit datelor publicate, vineri, de Comisia Europeana.

Indicele de incredere in economia romaneasca s-a diminuat cu 0,1 puncte, de la 103 puncte la 102,9, egaland cel mai mic nivel inregistrat in iunie 2007. Tara noastra a inregistrat cresteri ale increderii la trei indicatori din cinci, optimismul privind evolutia industriei, serviciilor si a comertului fiind contracarat de pesimismul pentru consum si constructii.

Increderea in industria locala a crescut cu 1%, Romania fiind al cincilea stat din Uniune la increderea in acest indicator economic, dupa Bulgaria, Cipru, Cehia si Olanda. La servicii, increderea a crescut cu 20%, tara noastra fiind pe pozitia a zecea in UE. Increderea in consum s-a diminuat cu 14%, fiind in apropierea mediei din Uniune. Pentru comert, increderea s-a apreciat cu 23%, nivel similar celui din Cehia. Increderea in constructii s-a depreciat cu 3 puncte, cel mai rau la acest capitol stand Marea Britanie, cu o diminuare de 29 de puncte.

In luna iunie, increderea in economie a continuat sa scada, atat in statele din cadrul Uniunii Europene, cat si in zona euro, cu 2,5, respectiv 2,7 puncte, la 94,6 si 94,9 puncte, fiind sub media pe termen lung.

Scaderea increderii in economie se datoreaza pesimismului legat de evolutia consumului, cu 17 puncte, a constructiilor, cu 14 puncte, a comertului, cu 5 puncte si a industriei, cu 4 puncte. Doar in domeniul serviciilor se observa o tendinta pozitiva in ce priveste increderea, de 7 puncte.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.