Traseul dosarelor de coruptie ale ministrilor-parlamentari este invocat si in raportul organizatiei Transparency International privind lupta anticoruptie din Romania in ultimul an.

In raportul anual, organizatia noteaza schimbarea legii raspunderii ministeriale, care a impus acordul parlamentului pentru ca dosarele ministrilor senatori si deputati sa poata ajunge in instanta printre aspectele negative care marcheaza lupta anticoruptie in Romania.

Reprezentantii Transparency International Romania spun ca exista in continuare probleme in domeniile semnalate si in trecut.

Spre exemplu, sunt legi care se aplica doar pe hartie sau au fost schimbate in rau.
Printre altele, legea accesului la informatii de interes public, proiectul de Cod Penal, sau legea raspunderii ministeriale.

In plus, organizatia a analizat si felul in care institutiile statului aplica legile din domeniul combaterii coruptiei si remarca in cazul Consiliului Superior al Magistraturii, de exemplu, institutia care gestioneaza cariera magistratilor, ca evita sa aplice sanctiuni - atunci cand e cazul - procurorilor si judecatorilor.
"Astfel, avem o tendinta in 2007 de intarire a gradului de independenta nu fata de orice alt factor ci, mai nou, fata de lege”.

“Avem, de asemenea, o tendinta de acoperire sau de tendinta sindicalizata din partea CSM fata de magistrati, ceea ce in mod limpede nu este in interesul cetatenilor”.

“Asa incat ne aflam in situatia de independenta fara responsabilitate, adica o situatie de putere discretionara", spune directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar.

El mai spune ca este vorba de un fenomen - in sensul ca nici alte categorii de functionari publici, care ajung in fata comisiilor de disciplina din diverse institutii, nu ajung sa fie sanctionati pe masura gravitatii faptelor de care sunt acuzati.

Pe de alta parte, Transparency International remarca si ca lupta anticoruptie a avut foarte mult de suferit in urma plasarii ei pe agenda politicienilor.

Pe de o parte, a primit atentie publica insa s-a si demonetizat, adica nu a mai prezentat interes pentru cetateni, dupa cum o arata si recentele alegeri locale, unde au fost alesi in functii politicieni care sunt implicati in dosare de coruptie.

Asa ca organizatia face un apel catre institutiile publice sa aplice legile corect in continuare, pentru ca cetatenii sa poata beneficia de pe urma bunei functionari a administratiei.

"Si cand sunt in concediu in Romania ma lovesc de coruptie. O sa remarc ca nu ma mai opreste politistul sa imi ceara spaga pentru ca intre timp s-a speriat de activitatea DGA”.

“Este o munca care cere timp. Pe de alta parte, institutiile trebuie sa isi reduca vulnerabilitatile”.
„Daca accentul cade pe cauze si mecanisme interne de prevenire si combatere a coruptiei e clar ca fenomenul se va reduce", mai spune Victor Alistar.

Organizatia sustine, pe de alta parte, ca in ultimul an a crescut nivelul de incredere in politie si asta si datorita felului in care functioneaza Directia Anticoruptie din Ministerul de Interne.

Par sa existe ceva mai putine cazuri de mita in sistemul sanitar, mai spun raportorii, si asta datorita si organizatiilor profesionale care au spus public ca nu e bine ca medicii sa primeasca asa-numitele atentii de la pacienti.

Un alt lucru bun ar fi in sfarsit infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, care ar urma sa verifice averilor demnitarilor, cu amendamentul ca deocamdata agentia nu a facut nimic si nu se poate spune daca functioneaza bine.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.