Din acest motiv, Comandamentul Aliat pentru Transformare (NATO's Allied Command Transformation-ACT) a decis sa infiinteze in Romania un Centru de Excelenta NATO in domeniul HUMINT&CI (spionaj si contraspionaj).

Parlamentul Romaniei a aprobat miercuri, in unanimitate, infiintarea unui centru de excelenta NATO in domeniul HUMINT&CI (centru de informatii obtinute din surse umane si contra-informatii), la Oradea. Centrul de Excelenta NATO va intra in subordinea Comitetului Director al tarilor sponsor si va fi coordonat de catre Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT).

In termeni militari, HUMINT (Human Intelligence) desemneaza informatiile culese din surse umane (spionaj), iar CI este prescurtarea uzuala pentru activitatea de contrainformatii (contraspionaj)., informeaza Adevarul.

Centrul NATO va functiona la Oradea, iar costurile pentru infiintarea acestei unitati se vor ridica la17,8 milioane de lei. Dupa parcurgerea etapelor de acreditare si operationalizare, Centrul de excelenta NATO din Romania va fi coordonat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (SUA).

Potrivit Ziua, in Irak si Afganistan, romanii exceleaza in actiuni de spionaj tip Human Intelligence (HUMINT) si intr-o mai mica masura in cele de tip Imagery Intelligence (IMINT) si SIGINT. Romania se numara printre putinele state membre ale NATO in masura sa organizeze, sa pregateasca si sa disloce in teatre de operatii structuri de informatii militare complexe care includ capabilitati de culegere HUMINT, SIGINT, UAV etc. si de analiza multisursa si, de asemenea, sa asigure sprijinul logistic specializat (comunicatiile specifice, mentenanta mijloacelor tehnice, pregatirea si rotirea personalului etc.).

Intr-o scrisoare adresata de ministrul apararii, Teodor Melescanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, se arata ca in procesul de transformare pe care NATO il parcurge, Romania s-a oferit sa preia rolul de lider in domeniul HUMINT (informatii obtinute mai ales din surse umane), datorita experientei dobandite prin participarea cu personal de specialitate in teatrele de operatii (Afganistan, Irak, Kosovo si Bosnia) si a rezultatelor deosebite obtinute in folosul NATO. Se mai precizeaza ca infiintarea centrului a fost acceptata formal de NATO, prin scrisoarea inaintata Romaniei de comandantul ACT.

In acest moment, Armata Romana are in Afganistan, in cadrul misiunii ISAF, doua structuri de informatii, cu un efectiv de 55 de militari. In Irak, Armata Romana are o "celula de coordonare informatii", cu un efectiv de 13 militari.

Principala unitate HUMINT a Armatei Romane este batalionul de la Buzau (fostul Centru 404 Cercetare), subordonat Directiei Generale de Informatii a Apararii. In ultimii cinci ani, din batalionul HUMINT de la Buzau, trei militari au murit in misiuni internationale - doi in Afganistan si unul in Irak.

Infiintarea in Romania a Centrului de excelenta NATO a fost propusa, la inceputul acestui an, printr-un memorandum elaborat de Ministerul Apararii, si a fost aprobata ulterior de premierul Tariceanu si de CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.