Autoritatile americane au arestat doua persoane, printre care si un roman, pentru conspiratie in vederea exportarii catre Iran a unor piese de schimb pentru avioanele de lupta de tip F-14 si alte echipamente militare, potrivit unei declaratii a procurorilor acordate ieri agentiei Reuters.

Conform declaratiilor procurorului Alexander Acosta, Traian Bujduveanu, in varsta de 53 de ani, si Hassan Saied Keshari, de 48 de ani, sunt acuzati de ajutor acordat Iranului pentru consolidarea armatei prin export ilegal de piese de schimb militare fabricate in Statele Unite. Cei doi, proprietari ai unor companii cu sediul in Statele Unite, au procurat si au livrat, in urma unor comenzi prin e-mail, primite din Iran, piese contrafacute pentru C-130, dar si pentru alte aeronave, prin intermediul unor firme din Dubai.
S-au gasit sute de piese in casa romanului

Inculpatii, cetateni americani, unul de origine romana, celalalt din Iran, desi nu detineau licente de export, sunt suspectati ca ar fi procurat si exportat piese de schimb pentru elicopterul de atac de tip AH-1 si cel de transport de tip CH-53, precum si pentru avionul de vanatoare de tip F-14, incalcand regimul armelor si embargoul impus de Washington Iranului.

Potrivit procurorilor, in urma arestarii lui Bujduveanu, anchetatorii vamali si ofiterii de la emigrari au gasit la domicilul acestuia sute de piese pentru C-130 si pentru alte aeronave. De asemenea, Keshari a fost retinut vineri la Miami, dupa ce efectuase un zbor in Atlanta.

Suspectii risca 20 de ani de inchisoare

Numeroase retele de achizitie folosesc furnizori din Statele Unite si din alte tari pentru a procura si livra produse americane Iranului, potrivit declaratiilor autoritatilor americane. Procurorii sustin ca i-au identificat pe cei care au trimis comenzile catre Keshari si Bujduveanu, dar au refuzat sa le dezvaluie numele, precum si faptul ca ar putea fi reprezentanti ai Guvernului iranian.

Instanta a decis luni arestarea fara cautiune a celor doi barbati. Avocatii partilor au refuzat orice comentariu. Prima audiere este programata pentru joi, cei doi ramanand in arest pe timpul procesului. Daca sunt gasiti vinovati, Bujduveanu si Keshar vor primi o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare si amenzi de pana la un milion de dolari.

Alte 17 procese pentru export ilegal au fost deschise

Keshari este proprietarul companiilor Novato si Kesh Air International, cu sediile in California, iar Bujduveanu detine firma Orion Aviation din orasul Plantantion, statul Florida.

Compania Internationala Kesh detinea furnizori pentru clientii iranieni si americani, care efectuau tranzactii folosindu-se de conturi de mail. Potrivit declaratiei procurorului, mail-urile din baza de date reprezinta probe in proces, incluzand ultimele 857 de mail-uri dintre cele doua firme. In ultimele luni s-au deschis cel putin 17 procese cu urmarire penala cu privire la exportul ilegal in Iran. Cei implicati sunt suspectati de softuri prin care realizau operatiuni cu petrol si gaze, trafic de armament, precum si trafic cu piese pentru aeronava F-14 si altele.

Potrivit declaratiei ICE, Iranul are un site prin care brokerii, parte a unei retele mondiale, asigura piesele necesare avioanelor pe timpul confruntarilor militare. Cele mai multe dintre acestea sunt contrafacute, dar sunt vitale pentru avioane.

Firma omului de afaceri Keshar, Compania Internationala Kesh, detinea furnizori pentru clientii iranieni si americani, care efectuau tranzactii folosindu-se de conturi de e-mail. Potrivit declaratiei, e-mail-urile din baza de date reprezinta probe in proces, incluzand ultimele 857 de mail-uri recente dintre compania Kesh si compania de avioane Orion.

In ultimele luni s-au deschis cel putin 17 procese cu urmarire penala cu privire la exportul ilegal in Iran. Cei implicati sunt suspectati de softuri prin care realizau operatiuni cu petrol si gaze, trafic de armament precum si piese pentru aeronava F-14 si altele.

Ambii inculpati sunt cetateni americani naturalizati, Kesharii fiind originar din Iran, iar Bujduveanu din Romania, au precizat procurorii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.