Rechinii imobiliari au ingropat orice speranta a proprietarilor de a-si mai recupera casele confiscate abuziv de statul comunist

La initiativa conservatorilor lui Dan Voiculescu, Camera Deputatilor a adoptat o lege de modificare a Legii 10/2001 care recunoaste fara drept de apel dreptul de proprietate dobandit de fostii chiriasi in baza Legii 112/1995.

Camera Deputatilor a adoptat ieri, ca for decizional, o noua lege in materia retrocedarilor de proprietati confiscate abuziv de fostul regim comunist, lege care vine sa modifice vechea Lege nr. 10/2001. Initiativa legislativa - intitulata "lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989" - a fost respinsa initial de Senat. Ea apartine liderilor PC Dan Voiculescu (foto), Bogdan Ciuca, Sabin Cutas si Daniela Popa, precum si lui Petru Calin, de la PDL. Legea va pleca spre promulgare la presedintele Traian Basescu.

Avantaj pentru fostii chiriasi

Conform noilor modificari legislative, proprietarii de drept nu vor mai putea dobandi in natura casele si terenurile, daca acestea au fost deja vandute catre chiriasi, in baza Legii 112/1995. Aceasta categorie de proprietari urmeaza sa primeasca despagubiri "in echivalent" de la stat. Chiriasii care au cumparat imobilele in baza Legii 112/1995, de la fostele ICRAL-uri si alte unitati locative de stat, ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior de instantele judecatoresti, vor primi despagubiri la valoarea de piata, valoare care va fi stabilita prin administrarea unor expertize. Iar daca sumele platite initial in baza Legii nr.112/1995 le-au fost deja restituite, acestia vor putea cere in instante diferenta pana la valoarea actuala de piata a imobilelor. Aceste actiuni vor fi scutite de taxe de timbru potrivit noii legi. Restituirea pretului actualizat prin expertiza se va face din fonduri extrabugetare, constituite la Ministerul Economiei si Finantelor, in temeiul art. 13, aliniatul 6, din Legea nr. 112/1995. Tot in cazul fostilor chiriasi ale caror contracte de vanzare-cumparare incheiate pe legea 112/1995 au fost anulate de instante ca urmare a revendicarilor formulate de proprietarii de drept, acestora li "se va asigura cu prioritate", dreptul de a cumpara locuinte din fondul de stat gestionat de primarii si de Ministerul Lucrarilor Publice, avand dreptul sa locuiasca cu chirie in imobile ale RA APPS, pana la oferirea posibilitatii de a dobandi o locuinta in proprietate.

Vot aproape unanim

In favoarea proiectului de lege care reglementeaza regimul juridic al imobilelor preluate abuziv intre 1945 si 1989 au votat aproape in unanimitate PSD, PRM, PD-L, PC si reprezentantii minoritatilor. Numai jumatate dintre liberali s-au exprimat in favoarea initiativei legislative si doar doi reprezentanti ai UDMR, majoritatea deputatilor Uniunii preferand sa se abtina.

O alta latura importanta a noii legi este abrogarea prevederilor din Legea 112/1995, potrivit carora fostilor chiriasi care au cumparat imobilele in care au locuit li se interzicea vanzarea imobilelor timp de zece ani de la achizitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.